ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: 28 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ

Συρία: 28 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Bassam Khabieh

Τουλάχιστον 28 άμαχοι σκοτώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής από αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στην Αρμανάζ, μια πόλη της επαρχίας Ιντλίμπ, περιοχή αποκλιμάκωσης της βορειοδυτικής Συρίας, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επαρχία Ιντλίμπ είχε οριστεί τον προηγούμενο Μάιο μία από τις τέσσερις «ζώνες αποκλιμάκωσης» που δημιουργήθηκαν στη Συρία έπειτα από μια συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των υποστηρικτών της Δαμασκού και των Σύρων ανταρτών.

Ο απολογισμός στην Αρμανάζ είναι ο πιο βαρύς που έχει καταγραφεί στην Ιντλίμπ από την αρχή του έτους, εξήγησε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, με εξαίρεση την επίθεση με αέριο σαρίν τον Απρίλιο που προκάλεσε τον θάνατο 83 ανθρώπων και η οποία αποδόθηκε στον συριακό στρατό.

«Μετά την πρώτη αεροπορική επιδρομή, μια δεύτερη έπληξε το ίδιο σημείο την ώρα που διεξάγονταν οι επιχειρήσεις διάσωσης», επεσήμανε ο Άμπντελ Ράχμαντ, προσθέτοντας ότι ο απολογισμός ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Τέσσερα παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Αλλού στην ίδια επαρχία 13 άμαχοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε επιδρομές εναντίον διάφορων πόλεων, σημείωσε η ίδια πηγή.

Όλοι οι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν την ώρα που η Τουρκία και η Ρωσία ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θέλουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους ώστε «να καταστεί λειτουργική» η ζώνη αποκλιμάκωσης της Ιντλίμπ.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τις αεροπορικές επιδρομές

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) κάλεσαν τις «εμπόλεμες πλευρές και τους συμμάχους τους» που εμπλέκονται στον συριακό πόλεμο να αποφεύγουν τις αεροπορικές επιδρομές ενάντια σε νοσοκομεία και σε άλλες ιατρικές εγκαταστάσεις που έχουν πληγεί τις πρόσφατες μέρες από μια εκστρατεία σφοδρών βομβαρδισμών, ιδιαίτερα στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Εν μέσω μιας ραγδαίας εντατικοποίησης των βομβαρδισμών στη βορειοδυτική Συρία (κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ και στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χάμα) έπειτα από τις 19 Σεπτεμβρίου, νοσοκομεία έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους, είτε επειδή έχουν βομβαρδιστεί, είτε επειδή φοβούνται ότι θα βομβαρδιστούν», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τους ΓΧΣ, το κεντρικό νοσοκομείο Σαμ στην Χάμα επλήγη από μια αεροπορική επιδρομή τις πρωινές ώρες της Τρίτης 26ης Σεπτεμβρίου, θέτοντας το εκτός λειτουργίας, χωρίς ωστόσο να σκοτωθεί κάποιος ασθενής ή μέλος του ιατρικού προσωπικού.

Τρία ακόμη νοσοκομεία στην επαρχία Ιντλίμπ σταμάτησαν να λειτουργούν από τις 19 Σεπτεμβρίου όταν έγιναν στόχος αεροπορικών επιδρομών, ενώ δύο ακόμη νοσοκομειακές εγκαταστάσεις στην Τζισρ αλ Σουγκούρ εκκενώθηκαν το βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου υπό τον φόβο επιδρομών.

«Είναι προφανές ότι τα νοσοκομεία δεν είναι ασφαλή από τους βομβαρδισμούς που συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην Ιντλίμπ και αυτό είναι εξοργιστικό», δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων των ΓΧΣ Μπρις ντε λε Βιν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ