ΚΟΣΜΟΣ

Γιατι οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος

Γιατι οι Τούρκοι κατέρριψαν το ρωσικό αεροσκάφος
REUTERS/Reuters TV/Haberturk

Σύμφωνα με την απόρρητη επιστολή που απέστειλε η Τουρκία στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ και την οποία αποκαλύπτει ο ιστότοπος Wikileaks, ο τουρκικός εναέριος χώρος παραβιάστηκε σε βάθος 1,36 μιλίων και κράτησε 17 δευτερόλεπτα.

Η επιστολή αναφέρει το σκεπτικό των Τούρκων σύμφωνα με το οποίο το ρωσικό μαχητικό κατερρίφθη κατά τη διάρκεια των 17 δευτερολέπτων που πέταξε πάνω από την τουρκική επαρχία Χατάι και μετά από 10 προειδοποιήσεις των Τούρκων πιλότων σε διάστημα πέντε λεπτών, χωρίς να λάβουν απάντηση, όπως ισχυρίζονται, από τους Ρώσους πιλότους.

Η παραβίαση αφορούσε δύο ρωσικά αεροσκάφη, ωστόσο το ένα, μετά από τις προειδοποιήσεις κατευθύνθηκε προς τον εναέριο χώρο της Συρίας, ενώ αυτό που κατερρίφθη παρέμεινε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα.

Η αντίδραση των Ρώσων ήταν άμεση με τον υπουργό Άμυνας να ανακοινώνει την ακύρωση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ να ακυρώνει το προγραμματισμένο για σήμερα ταξίδι του στην Τουρκία.

Ακολούθησε η οργισμένη αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» και «ύπουλη συμπεριφορά» από την Τουρκία. Ο ίδιος προανήγγειλε αυστηρά αντίποινα στην Τουρκία και υποστήριξε ότι ο Ερντογάν έχει απευθείας οικονομικές δοσοληψίες με τους τρομοκράτες του ISIS.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα "για τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης" μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ανακοίνωσε τη νύκτα η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους.

"Συμφωνούν ότι είναι σημαντική η αποκλιμάκωση της έντασης και η προσπάθεια για την αποφυγή νέων παρόμοιων περιστατικών", αναφέρεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.

Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν επίσης τη δέσμευσή τους υπέρ μίας διαδικασίας πολιτικής μετάβασης προς την ειρήνευση στη Συρία, καθώς και την αποφασιστικότητά τους να αγωνισθούν κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ωστόσο η Ρωσία δεν φαίνεται πρόθυμη να μειώσει την ένταση δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε σήμερα πως η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία απέδειξε ότι υπερασπίζεται τον ISIS.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ