ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκε γιγάντιος αρουραίος

Ανακαλύφθηκε γιγάντιος αρουραίος
CNNi

Μετά από πολλά χρόνια έρευνας στις νήσους Σολομώντα, βρέθηκε ένα νέο θηλαστικό: ο γιγαντιαίος αρουραίος “vika” ο οποίος θεωρείται είδος προς εξαφάνιση.

Το σπάνιο ζώο μοιάζει περισσότερο με μία χαριτωμένη μίξη ενός σκίουρου και ενός οπόσουμ, παρά με έναν μεγάλο αρουραίο. Σύμφωνα με τους ντόπιους, πρόκειται για ένα πλάσμα που ζει στα δέντρα και σπάει καρύδες με τα δύο μπροστινά του δόντια.

Ο ερευνητής Tyrone Lavery, ο οποίος είναι και επικεφαλής της έρευνας, είχε ακούσει τις πρώτες φήμες για το “vika” όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά το νησί Vangunu το 2010. Στη συνέχεια επέστρεφε σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να βρει το ιδιαίτερο αυτό πλάσμα. Η έρευνα αποδείχθηκε ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο λόγω τις αποψίλωσης των δέντρων, η οποία στερούσε το φυσικό περιβάλλον του αρουραίου.

Ο Lavery κατά τη διάρκεια της έρευνας είχε μόνο δύο μικρά στοιχεία: τη λέξη “vika” σε λεξικό του ανθρωπολόγου Edvard Hviding, το οποίο γράφτηκε πριν από 20 χρόνια και την ανακάλυψη μιας ομάδας το 1992 που είχε βρει καρύδες με μικρές τρύπες πάνω τους.

2

Οι αρουραίοι είχαν γίνει από παλιότερα μέρος της τοπικής κουλτούρας, καθώς αναφέρονταν σε παιδικά κι όχι μόνο, τραγούδια.

«Πολλά από τα τρωκτικά που βρέθηκαν στις νήσους Σολομώντα παρουσιάζονται στην κουλτούρα των ντόπιων ανθρώπων» αναφέρει ο Lavery.

Παρά τις προσπάθειες και τις γνώσεις των ανθρώπων, το “vika” παρέμεινε άπιαστο.

Τα πολύ ψηλά δέντρα του δάσους δε βοηθούσαν ιδιαίτερα στην εύρεση του ξεχωριστού αυτού είδους αρουραίου. Έτσι, τοποθετήθηκαν παγίδες και προβολείς στο πυκνό δάσος.

Ένας ατυχές συμβάν αποκάλυψε για πρώτη φορά το πλάσμα αυτό, προς τα τέλη του 2015, στον συνεργάτη του Lavery, Hikuna Judge.

3

«Έπεσε από ένα δέντρο που κοβόταν από μία διαφημιστική εταιρεία» δήλωσε ο Lavery. «Ήταν τραυματισμένο και δυστυχώς πέθανε μετά από λίγο».

Ο Judge είδε το ζώο όταν ήταν ακόμη ζωντανό και με την ομάδα του αντιλήφθηκαν πως ήταν διαφορετικό από τα υπόλοιπα οκτώ γνωστά είδη αρουραίου που ζουν στους νήσους.

Μοναδική βιολογία

Το ξεχωριστό αυτό τρωκτικό έχει γούνα με πορτοκαλί και καφέ αποχρώσεις, κοντή τρίχα, στρογγυλά αυτιά, απαλή ουρά και πόδια που το βοηθούν να περπατά ανάμεσα στα κλαδιά με ευκολία. Ζυγίζει σχεδόν ένα κιλό και είναι περίπου 45 εκατοστά σε μήκος. Όταν συγκριθεί με τον μέσο αρουραίο που βλέπουμε στους δρόμους της πόλης -ο οποίος ζυγίζει πολύ λιγότερο- καταλαβαίνουμε γιατί το “vika” θεωρείται ένα πολύ μεγάλο τρωκτικό.

4

Ο αρουραίος έχει κάποιες ομοιότητες με τρία είδη αρουραίων του τροπικού νησιού Γκουανταλκανάλ.

Καταγωγή του είδους

Οι νήσοι Σολομώντα βρίσκονται, κατά κάποιο τρόπο, κοντά στη Νέα Γουινέα. Υποστηρίζεται πως οι πρόγονοι μερικών σπάνιων ζώων που σήμερα βρίσκονται μόνο στους νήσους Σολομώντα, όπως το “vika”, έφυγαν, μέσω της βλάστησης, από το νησί της Ν. Γουινέας ή της Αυστραλίας.

Όταν έφτασαν στους νήσους, προσαρμόστηκαν στο νέο περιβάλλον και εξελίχθηκαν σε ένα νέο είδος.

Οι ερευνητές εξακολουθούν να έχουν πολλές ερωτήσεις μετά την ανακάλυψη αυτή.

5

«Εργαστήκαμε σκληρά για να το βρούμε» αναφέρει ο Lavery. «Μόνη μας ελπίδα είναι να καταφέρουμε να προστατέψουμε αυτό το ζώο. Αυτό θα συμβεί με την υποστήριξή μας προς το χωριό Zaira, το οποίο είναι μια κοινότητα δίπλα από το μέρος που βρέθηκε το είδος αυτό και οι άνθρωποί της είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν το δάσος τους».

Ο Lavery πιστεύει πως η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς μιλάμε για ένα άγνωστο τρωκτικό που πλέον συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα είδη υπό εξαφάνιση, με σκοπό να βρεθούν τρόποι για να σωθεί.

Φωτογραφίες και πληροφορίες από CNNi
Meet 'vika': New 2-pound rat discovered

ΔΗΜΟΦΙΛΗ