ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Παράνομο το δημοψήφισμα της Καταλονίας

Κομισιόν: Παράνομο το δημοψήφισμα της Καταλονίας
REUTERS/Radu Sigheti

«Παράνομο» σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα χαρακτήρισε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας παράλληλα τις αντιμαχόμενες πλευρές σε διάλογο. 

«Σύμφωνα με το Ισπανικό Σύνταγμα, η χθεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμη», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας που πρέπει να αντιμετωπιστεί» στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης στην χώρα, συμπλήρωσε και τόνισε την ανάγκη ενότητας και διαλόγου.

«Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να περάσουν γρήγορα από τη σύγκρουση στον διάλογο», δήλωσε ο κ. Σχοινάς. «Η βία δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί εργαλείο στην πολιτική», πρόσθεσε.

Τα γραφεία του προέδρου της ΕπιτροπήςΖαν Κλοντ Γιούνκερ και του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι βρίσκονταν χθες σε επαφή και μία τηλεφωνική επικοινωνία είναι προγραμματισμένη ανάμεσα στους δύο για το απόγευμα, διευκρίνισε ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως δεν έχει «να διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο στάδιο αυτό» σε επίπεδο μεσολάβησης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, την ώρα που οι καταλανοί αυτονομιστές και οι υποστηρικτές του δημοψηφίσματος έχουν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

Η Κομισιόν «έχει εμπιστοσύνη στην "ηγεσία" του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στη διαχείριση αυτής της δύσκολης διαδικασίας, με πλήρη σεβασμό του ισπανικού συντάγματος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων τα οποία αυτό εγγυάται», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν απηύθυνε νωρίτερα έκκληση για διάλογο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε ότι περίμενε να έχει το σύνολο των γεγονότων στη διαθεσή της.

«Αντιδρούμε όταν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα γεγονότα ώστε να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε άποψη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ