ΚΟΣΜΟΣ

Το CNN Greece στο Ναγκόρνο Καραμπάχ - Εικόνες από τον βομβαρδισμένο καθεδρικό στο Σούσι

Κώστας Πλιάκος Κώστας Πλιάκος - CNN Greece

Με αργά βήματα προχωρά η εφαρμογή της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σποραδικά περισσότερο στις πόλεις που βρίσκονται κοντά στη γραμμή επαφής όπου και βρίσκεται η δεύτερη γραμμή άμυνας του στρατού του Καραμπάχ.

Το Μαρτακέρτ, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τη γραμμή επαφής και ουσιαστικά είναι η πύλη από το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις τελευταίες ώρες δέχεται βομβαρδισμούς. Για τους λίγους κατοίκους του η ανακωχή δε σημαίνει τίποτα.

Το Σούσι, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, βομβαρδίστηκε πριν από λίγες μέρες και με το CNN Greece πήραμε αποκλειστικές εικόνες. Μεταξύ των στόχων ήταν και ο καθεδρικός ναός της πόλης. Το Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε ότι ευθύνεται για την επίθεση λέγοντας ότι δεν χτυπά πολιτιστικά μνημεία.

O ναός αποτελεί σύμβολο ταυτότητας για τους Αρμένιους του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στον πόλεμο των αρχών της δεκαετίας του 90 ο ναός κάηκε τρεις φορές και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη πυραύλων από το στρατό του Αζερμπαϊτζάν. Όταν οι Αρμένιοι κατέλαβαν το Σούσι, το 1992, το πρώτο που έκαναν ήταν να αδειάσουν το ναό από τα πυρομαχικά και πέντε χρόνια αργότερα ξεκίνησε η αποκατάστασή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ