ΚΟΣΜΟΣ

Αντίστροφη μέτρηση για τη «συναρπαστική νέα ανακάλυψη» της NASA για το Φεγγάρι

Newsroom

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που έχει προαναγγείλει για σήμερα Δευτέρα η ΝASA, η οποία θα μεταδοθεί διαδικτυακά.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για μια «συνταρακτική νέα ανακάλυψη για το Φεγγάρι» σε σχέση με το φιλόδοξο πρόγραμμα Artemis, που έχει στόχο να στείλει αστροναύτες στο νότιο ημισφαίριο της Σελήνης το 2024.

Οι εικασίες είναι πολλές. Μεταξύ αυτών εικάζεται πως ίσως ανακοινωθεί η ύπαρξη παγωμένου νερού στον νότιο πόλο της Σελήνης.

Επίσης, είναι πιθανόν να αποκαλυφθεί πως υπάρχουν μεγάλες ηφαιστειώδεις σπηλιές κάτω από την επιφάνεια του Άρη, της Αφροδίτης και της δικής μας Σελήνης.

Αυτές οι σεληνιακές σπηλιές θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως καταφύγιο για τους μελλοντικούς εξερευνητές του πλανήτη.

Τα ευρήματα προέρχονται από το ιπτάμενο παρατηρητήριο Sofia (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy), το οποίο έκανε την πρώτη του πτήση το 2007.

Στην συνέντευξη Τύπου θα συμμετέχει η δρ. Κέισι Χόνιμπολ, η οποία πραγματοποίησε έρευνες για την αναζήτηση νερού στη Σελήνη, με μία τεχνική που βασίζεται στις υπέρυθρες ακτίνες.

Η συμμετοχή της ίσως είναι δείγμα πως η ανακάλυψη που θα δημοσιοποιηθεί αφορά στην ύπαρξη νερού στον δορυφόρο της Γης.

Σύμφωνα με την προεξαγγελτική ανακοίνωση της NASA, «αυτή η νέα ανακάλυψη συνεισφέρει στις προσπάθειες της NASA να μάθει γύρω από το φεγγάρι στο πλαίσιο της βαθιάς εξερεύνησης του διαστήματος. Η κατανόηση της επιστήμης του φεγγαριού μας βοηθά επίσης να τοποθετήσουμε σωστά τα κομμάτια της ευρύτερης ιστορίας του εσωτερικού ηλιακού συστήματος».

Η διαδικτυακή μετάδοση της πολυαναμενόμενης συνέντευξης τύπου θα γίνει στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος και μπορεί κανείς να την παρακολουθήσει εδώ:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ