ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκμενιστάν: Ο πρόεδρος της χώρας έστησε ένα τεράστιο χρυσό άγαλμα σκύλου

Newsroom

Ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Τουρκμενιστάν προχώρησε στα αποκαλυπτήρια ενός τεράστιου επιχρυσωμένου αγάλματος σε έναν πολυσύχναστο κυκλικό κόμβο, στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ έχει γράψει επίσης μια ωδή για την τοπική ράτσα σκύλου, την «αλαμπάι», ενώ έχει χαρίσει ένα από τα χαριτωμένα τετράποδα στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το άγαλμα, που έχει μια οθόνη τυλιγμένη γύρω από το βάθρο που απεικονίζει σκυλιά αλαμπάι εν δράσει, είναι το δεύτερο που αποκαλύπτεται στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν. Το πρώτο - επίσης επιχρυσωμένο - άγαλμα απεικονίζει τον Μπερντιμουχαμέντοφ καβάλα πάνω σε ένα άλογο και βρίσκεται σε μια διαφορετική τοποθεσία του Ασκαμπάτ.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, τα σκυλιά και τα άλογα είναι σύμβολα εθνικής υπερηφάνειας στο Τουρκμενιστάν, μια χώρα που αριθμεί συνολικά 6 εκατ. κατοίκους.

Ο Μπερντιμουχαμέντοφ διοικεί αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία από το 2007 και είναι ανεπισήμως γνωστός ως «Arkadag» που στα ελληνικά θα πει «προστάτης».

Ο Τουρκμένος πρόεδρος εξήρε την ράτσα αλαμπάι όπως είναι η ονομασία του τσομπανόσκυλου της Κεντρικής Ασίας, ως παράδειγμα εθνικής κληρονομιάς ενώ είχε γράψει ακόμη και βιβλίο για τα σκυλιά αυτά.

Το μεγαλόσωμο σκυλί είναι γνωστό για τη δύναμή του αλλά και για την ικανότητά του να προστατεύει τα πρόβατα από επιθέσεις λύκων. Χρησιμοποιείται, εξάλλου, ως σκύλος – φύλακας, αλλά και στις κυνομαχίες, μια δημοφιλή μορφή διασκέδασης στο Τουρκμενιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ