ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Μυστηριώδης μεταλλικός μονόλιθος βρέθηκε στην έρημο της Γιούτα

Χρήστος Θ. Παναγόπουλος Χρήστος Θ. Παναγόπουλος - CNN Greece

Το ενδιαφέρον του επιστημονικού αλλά και του καλλιτεχνικού κόσμου έχει κεντρίσει η ανακάλυψη ενός μυστηριώδους μεταλλικού μονόλιθου σε μια απομονωμένη περιοχή στην έρημο της Γιούτα, στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, ο μονόλιθος ανακαλύφθηκε τυχαία από υπαλλήλους της Πολιτείας αυτής, οι οποίοι καταμετρούσαν πρόβατα από αέρος, επιβαίνοντας σε ελικόπτερο.

Η συγκεκριμένη κατασκευή, με εκτιμώμενο ύψος μεταξύ 10 και 12 ποδών (περίπου 3 μέτρα) φαίνεται να βρίσκεται στερεωμένη στο έδαφος. Φαίνεται δε φτιαγμένη από κάποιο είδος μετάλλου, η λαμπρότητα του οποίου έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τους τεράστιους κοκκινωπούς βράχους που περιβάλλον τον μονόλιθο.

Η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων της Γιούτα κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από τον μονόλιθο.

https://www.instagram.com/p/CH09VY_hAGk

Ο πιλότος του ελικοπτέρου, Μπρετ Χάτσινγκς, δήλωσε χαρακτηριστικά στο τοπικό ειδησεογραφικό κανάλι KSLTV:

«Πρέπει να είναι το πιο παράξενο πράγμα που έχω συναντήσει ποτέ στη ζωή μου».

Ο Χάτσινγκς πετούσε για λογαριασμό της υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας της Γιούτα, βοηθώντας τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Άγριας Ζωής να καταμετρήσουν τα μακρυκέρατα πρόβατα που ζουν στο νότιο τμήμα της Πολιτείας αυτής.

«Ένας από τους βιολόγους ήταν εκείνος που εντόπισε πρώτος τον μονόλιθο, τη στιγμή που έτυχε να πετάμε ακριβώς από πάνω του», δήλωσε ο Χάτσινγκς. «Αντέδρασε λέγοντας “όπα, όπα, όπα γύρνα πίσω, γύρνα πίσω!”» κι εγώ του απάντησα: «Τι;». Και τότε εκείνος μου είπε: «Υπάρχει αυτό το πράγμα εκεί πίσω – πρέπει οπωσδήποτε να του ρίξουμε μια ματιά!».

Κατά τον Χάτσινγκς, το αντικείμενο έμοιαζε φτιαγμένο από ανθρώπινο χέρι κι έδειχνε να βρίσκεται θεμελιωμένο στο έδαφος κι όχι να έχει πέσει από τον ουρανό.

«Εικάζω πως πρόκειται για κάποιον καλλιτέχνη – εκφραστή κάποιου νέου κύματος ή μπορεί να το έφτιαξε κάποιος που ήταν φαν της ταινίας 2001: Οδύσσεια στο Διάστημα», πρόσθεσε.

Πράγματι, ο μονόλιθος και η όλη τοποθέτησή του θύμισαν κατά πολύ τη διάσημη σκηνή από την κινηματογραφική ταινία του 1968, με σκηνοθέτη τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ, κατά την οποία μια αγέλη πιθήκων συναντά έναν γιγαντιαίο μονόλιθο.

Δεν ήταν λίγοι, πάντως, εκείνοι που παρομοίασαν τον μονόλιθο με τις κατασκευαστικές δημιουργίες του καλλιτέχνη Τζο ΜακΚράκεν, ο οποίος είχε ζήσει στο Νέο Μεξικό και τη Νέα Υόρκη μέχρι το θάνατό του το 2011.

Από την πλευρά του, ο καλλιτέχνης Λίαμ Σαρπ συνόψισε την έξαψη του κόσμου για τον μονόλιθο σε ένα tweet λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Μου αρέσει αυτό. Φαντάζομαι πως είναι ένα έργο τέχνης, αλλά τι θα γίνει εάν δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο;».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ