ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Έκκληση ΟΗΕ για παροχή βοήθειας σε χιλιάδες πρόσφυγες από την Αιθιοπία

Newsroom

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, κάλεσε την Κυριακή τη διεθνή κοινότητα για την παροχή βοήθειας προς το Σουδάν, καθώς η χώρα έχει κατακλυστεί με πάνω από 43.000 πρόσφυγες, οι οποίοι εγκατέλειψαν την εμπόλεμη ζώνη της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες, ο κ. Γκράντι τόνισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης του Χαρτούμ να δεχθεί πρόσφυγες επί των εδαφών της, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, αποτελεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα.

Ωστόσο, όπως είπε, η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια, ώστε να μπορέσει να αντέξει μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην επαρχία Τιγκράι, στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας είναι απελπιστική, καθώς χιλιάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι περνούν τα σύνορα της χώρας με το Σουδάν από τρία σημεία, τη μεθόριο του Χαμνταγέτ, την περιοχή της Κασάλα και της Γκενταρέφ.

Πάντως, η κυβέρνηση του Χαρτούμ εντόπισε μια περιοχή στην τοποθεσία Ουμ Ρακούμπα, περίπου 70 χλμ. από τα σύνορα με την Αιθιοπία, ως το ιδανικό σημείο για να φιλοξενηθούν με ασφάλεια οι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Υπολογίζεται, μάλιστα, πως τουλάχιστον 10.000 έχουν ήδη μεταφερθεί εκεί.

«Η κυβέρνηση του Σουδάν διατήρηση ανοικά τα σύνορα ανοικτά κατά την παράδοση της αφρικανικής και σουδανικής φιλοξενίας και θέλω να τη χαρακτηρίσω ως παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα. Όμως, η κυβέρνηση του Σουδάν χρειάζεται πολλή βοήθεια», δηλωσε ο κ. Γκράντι.

Ο ίδιος προανήγγειλε τη χορήγηση ποσού ύψους 147 εκατ. δολαρίων από την Ύπατη Αρμοστεία, τον ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, με σκοπό την υποστήριξη του Σουδάν απέναντι στην προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει.

«Βρίσκομαι εδώ, για να κινητοποιήσω κάθε δυνατή βοήθεια για την παροχή, τροφής, νερού, φαρμάκων αλλά και στέγης», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ