ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Κακοκαιρία και τεράστια κύματα πλήττουν τη Νέα Νότια Ουαλία

Newsroom

Σε κλοιό σφοδρής κακοκαιρίας βρίσκεται από τα ξημερώματα της Δευτέρας το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και ήδη στην ακτογραμμή της Νέας Νότιας Ουαλίας άρχισαν να «σκάνε» πελώρια κύματα.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι θυελλώδεις άνεμοι θα προσιδιάζουν σε κυκλώνα κατηγορίας 1.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έλαβε χιλιάδες κλήσεις σε βοήθεια από πολίτες που είδαν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν και τα επικίνδυνα κύματα να παρασύρουν μεγάλες εκτάσεις του παραλιακού μετώπου κάτω από το νερό.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός στην κύρια παραλία του Μπάιρον Μπέι, όπου τεράστια κομμάτια άμμου καταβυθίστηκαν στο νερό από κύματα ύψους οκτώ μέτρων.

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο ύψος βροχοπτώσεων εντοπίζεται σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας. Υπολογίζεται ότι στο Μπάιρον Μπέι έπεσαν τουλάχιστον 225 χιλιοστά βροχής μέσα σε διάστημα 24 ωρών έως και τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας.

Ήδη, πάντως, οι Αρχές τόσο στο Κουίνσλαντ όσο και στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας έχουν λάβει πάνω από 6.000 κλήσεις σε βοήθεια, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν είτε απεγκλωβισμό ατόμων από πλημμυρισμένα σημεία του οικιστικού ιστού είτε απάντληση υδάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ