ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Τεράστιος κρατήρας κατολίσθησης «κατάπιε» πολλά σπίτια

Newsroom Newsroom

Κατολίσθηση στην νότια Νορβηγία άνοιξε έναν τεράστιο κρατήρα καταβυθίζοντας περισσότερα από δέκα σπίτια σήμερα τα ξημερώματα, ενώ δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, και 21 αγνοούνται.

Η κατολίσθηση σημειώθηκε σε κοινότητα του δήμου του Γκέρντρουμ που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων βόρεια του Όσλο.

Περί τους 700 κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή, ενώ ελικόπτερα εξακολουθούν να πετούν πάνω από τον κρατήρα, στο βάθος του οποίου βρίσκονται τα κατεστραμμένα σπίτια.

Οι αγνοούμενοι κατοικούσαν στα σπίτια που βρίσκονται στο βαθύτερο μέρος του κρατήρα, αλλά δεν έχει γίνει σαφές αν είναι παγιδευμένοι στα ερείπια ή έχουν καταφέρει να γλιτώσουν και δεν έχουν καταγραφεί.

Το έδαφος παραμένει ασταθές και η επέμβαση γίνεται προς το παρόν δια ελικοπτέρου, σύμφωνα με την αστυνομία.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες κατολισθήσεις στην σύγχρονη ιστορία της Νορβηγίας, ενώ χωμάτινες μάζες εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνηση στην περιοχή, σύμφωνα με στέλεχος της Νορβηγικής Υπηρεσίας Υδάτων και Ενέργειας.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στην νότια Νορβηγία είναι πιθανόν να προκάλεσαν μετακινήσεις του σαθρού αργιλώδους εδάφους της περιοχής οδηγώντας στην σημερινή καταστροφή, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ