ΚΟΣΜΟΣ

Data Corner: Ποιες είναι οι μεταβολές στην παγκόσμια θερμοκρασία κάθε δεκαετία

Χρήστος Γαβαλάς Χρήστος Γαβαλάς - CNN Greece

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδήγησε το 2020 να φιγουράρει μαζί με το 2016 ως τα έτη που καταγράφτηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες από τους επιστήμονες. Πώς φθάσαμε όμως μέχρι εδώ;

Τα στοιχεία της Εθνικής Ωκεάνιας και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης του υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία και συνέλεξε το Bloomberg, είναι ενδεικτικά.

Σύμφωνα με αυτά, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία είναι αυτή τη στιγμή αυξημένη κατά 0,82 βαθμούς Κελσίου συγκρινόμενη με τον μέσο όρο ολόκληρου του 20ου αιώνα.

Ο ρυθμός όμως αυτής της αύξησης προσδιορίζεται σε περίπου 0,18 βαθμούς Κελσίου κάθε δεκαετία από το 1981 και εντεύθεν, κάτι που συνεπάγεται γρήγορη θέρμανση τόσο της επιφάνειας της γης όσο και των ωκεανών σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιστήμονες είναι ολοένα και πιο σίγουροι για την ευθεία σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ καταστροφικών καιρικών φαινομένων όπως ανεξέλεγκτες πυρκαγιές, πλημμύρες και τυφώνες με τις αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες που εξακολουθούν να παίρνουν την ανιούσα κάθε χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ