ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Σερβία δίνει δωρεάν εμβόλια σε ξένους

Newsroom

Σε υπόδειγμα διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού σε εμβολιαστικό επίπεδο εξελίσσεται η Σερβία, με τη χώρα να έχει εμβολιάσει όλο της τον πληθυσμό και να προσφέρει πλέον δωρέαν δόσεις σε ξένους υπηκόους που την επισκέπτονται.

Το μυστικό της χώρας είναι ότι παρήγγειλε εμβόλια νωρίς, σε μεγάλες ποσότητες και από διάφορους κατασκευαστές, από κινεζικές, ρωσικές και δυτικές εταιρείες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στο μεγαλύτερο εμβολιαστικό κέντρο της χώρας -στην έκθεση του Βελιγραδίου- χορηγούνται περίπου 8.000 δόσεις την ημέρα.

Ένα άλλο «κλειδί» για τη γρήγορη διάθεση είναι η ύπαρξη ενός εύχρηστου ιστότοπου εγγραφής που περιορίζει την περιττή γραφειοκρατία.

Όπως τόνισε στο CNNi, η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άννα Μπρνάμπιτς, καταβάλλεται προσπάθεια στήριξης κυρίως της ευρύτερης περιοχής, των γειτονικών δηλαδή χωρών, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, υπό το φόβο ότι αν αυτές οι περιοχές δεν είναι ασφαλείς, ακόμη και όταν η Σερβία αποκτήσει συλλογική ανοσία, δεν πρόκειται να είναι η ίδια ασφαλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ