ΚΟΣΜΟΣ

Data Corner: Ένας διαφορετικός τρόπος αξιολόγησης των χωρών για τις δόσεις εμβολίων

Χρήστος Γαβαλάς Χρήστος Γαβαλάς - CNN Greece

Ένας διαφορετικός τρόπος αξιολόγησης των χωρών για τις δόσεις εμβολίων που έχουν διαθέσει κατά του κορωνοϊού, σε σχέση με τον πληθυσμό τους.

Η ανθρωπότητα συνεχίζει να εμβολιάζεται κατά του κορωνοϊού, με ορισμένες χώρες / ηπείρους να τα πηγαίνουν καλύτερα και άλλες να έχουν μείνει πίσω.

Έναν διαφορετικό τρόπο να αξιολογήσουμε, ωστόσο, το που βρίσκεται η κάθε μια, μας δίνει το ακόλουθο διάγραμμα της Statista που οπτικοποιεί με εξαιρετικό τρόπο τα δεδομένα του ΟΗΕ αναφορικά με τις δόσεις εμβολίων που έχει χορηγήσει κατ’ αναλογία του πληθυσμού τους. Λαμβάνοντας ως μέτρο σύγκρισης σε κάθε περίπτωση τον συνολικό αριθμό των δόσεων εμβολίων και τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Γίνεται εμφανές ότι καλύτερη είναι η εικόνα της Κίνας που ενώ αντιπροσωπεύει το 18,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχει χορηγήσει στους πολίτες της το 32,7% των παγκόσμιων δόσεων εμβολίων.

Ενώ και οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν χορηγήσει περισσότερες δόσεις (σαν ποσοστό επί του παγκόσμιου συνόλου) σε σχέση με το ποσοστό που αντιπροσωπεύει ο πληθυσμός τους στον πλανήτη.

Αξίζει να κρατήσουμε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, εάν τα δυο ποσοστά είναι κοντά μεταξύ τους, τότε αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μια χώρα θα μπορεί να έχει εμβολιάσει περίπου το 50% του πληθυσμού της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ