ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Ψεύτικα βίντεο στην υπηρεσία της προπαγάνδας κατά της Ουκρανίας

Newsroom

Ο πόλεμος της προπαγάνδας περνά μέσα από την χρήση fake news. Το CNNi και ο δημοσιογράφος Ντάνιελ Ντέιλ αποκαλύπτουν πώς δύο βίντεο που έχουν γίνει viral σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι εντελώς κατασκευασμένα.

Τα βίντεο αυτά έχουν διαμοιραστεί από λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης που επί της ουσίας υποστηρίζουν τη ρωσική προπαγάνδα. Ως τμήμα αυτής, χρησιμοποιείται ψευδές υλικό προκειμένου να «αποδειχθεί» ότι πληροφορίες και εικόνες που μεταδίδονται από το πεδίον της μάχης είναι ψέματα.

Ωστόσο, το πραγματικό ψεύδος έγκειται στα κατασκευασμένα βίντεο που χρησιμοποιούνται για να υποστηρίξουν τις θεωρίες των υποστηρικτών των εισβολέων.

Το CNNi αποκαλύπτει δύο τέτοια παραδείγματα: το ένα βίντεο, ενώ στην πραγματικότητα προέρχεται από μια διαμαρτυρία για την Κλιματική Αλλαγή στη Βιέννη, «τοποθετείται» στην Ουκρανία.

Ο δημοσιογράφος -που λόγω της μάσκας που φοράει δεν γίνεται αντιληπτό σε ποια γλώσσα μιλάει- βρίσκεται μπροστά από σάκους όπου τοποθετούνται πτώματα. Ωστόσο, στην διαμαρτυρία για την Κλιματική Αλλαγή μέσα στους σάκους βρίσκονταν ακτιβιστές. Στο βίντεο κάποιος από τους σάκους ανοίγει και ο ακτιβιστής φαίνεται να κινείται. Προφανώς δεν είναι νεκρός. Αλλά για τα τρολ των social media είναι ένας Ουκρανός που κάνει τον πεθαμένο και άρα... ξεσκέπασαν την ουκρανική απάτη!

Το βίντεο έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε ο ήχος και το κείμενο στο κάτω μέρος της οθόνης να «ταιριάζει» με το fake «σενάριο». Τα στοιχεία αυτά έχουν ληφθεί από το ρεπορτάζ Αμερικανού ανταποκριτή στην Ουκρανία που προβλήθηκε στο NBC.

Το δεύτερο βίντεο που αποκαλύπτει η έρευνα του CNNi ότι χρησιμοποιείται ως προπαγανδιστικό υλικό κατά της Ουκρανίας προέρχεται από το γύρισμα μιας βρετανικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας του 2013. Οι λογαριασμοί social media που το διακινούν τις τελευταίες ημέρες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για Ουκρανούς ηθοποιούς που υποδύονται τους τρομαγμένους αμάχους στον πόλεμο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ