ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Αμερικανοί μεταξύ των εθελοντών που πολεμούν στην Ουκρανία (vid)

Newsroom

Περισσότεροι από 20.000 εθελοντές και βετεράνοι από 52 χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας. Ο Τζιμ Σιούτο του CNNi συνάντησαν μερικούς από αυτούς στην Ουκρανία.

Κάποιοι έχουν εμπειρία μάχης, κάποιοι ούτε καν στρατιωτική εκπαίδευση.

Ο Μπράιαν, ένας 25χρονος πεζοναύτης από τη Μινεσότα, που υπηρέτησε δύο χρόνια στην Οκινάουα της Ιαπωνίας και έχει προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσει για την Ουκρανία.

«Είμαι πεζοναύτης των ΗΠΑ. Αν πρέπει να πεθάνω για να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους, θα το κάνω», είπε στο CNNi.

Ο Όσκαρ, ένας εθελοντής από τη Σουηδία, δεν έχει επίσημη στρατιωτική εκπαίδευση.

«Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Ας ελπίσουμε ότι θα τελειώσει πριν φτάσουμε στο μέτωπο, προτού χρειαστεί να ρίξουμε μια σφαίρα ή να σώσουμε κάποιον. Αυτό είναι το καλύτερο για όλους. Αλλά αν χρειαστεί, θα είμαστε εκεί», είπε.

Όλοι οι εθελοντές λαμβάνουν κάποια εκπαίδευση. Ενώ πολλοί μπορεί να καταλήξουν στο πεδίο της μάχης, άλλοι μπορεί να μην δουν ποτέ μάχη.

Ο Ντέιβιντ, ένας 33χρονος Καναδός, είπε ότι μπορεί να βοηθήσει στην επισκευή ελαστικών για να κρατήσει τα ουκρανικά στρατιωτικά οχήματα στο δρόμο.

«Αν είναι μαύρο και στρογγυλό και κατασκευασμένο από καουτσούκ, μπορώ να το φτιάξω. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα σχετικά με τα εργαλεία του πολέμου είναι να τα κρατάς σε κίνηση», είπε στο CNNi.

Ωστόσο, ο εξοπλισμός χιλιάδων ανθρώπων έχει ρίσκο.

«Μπορεί να είναι επικίνδυνοι», είπε ο Ρομάν, ένας άνδρας που εξετάζει το ιστορικό όλων των ξένων εθελοντών. «Προσπαθούμε να ελέγξουμε τα βιογραφικά τους και το παρελθόν τους όσο καλύτερα μπορούμε».

Η εκπαίδευση που μπορεί να προσφέρει ο ουκρανικός στρατός σε ξένους εθελοντές είναι περιορισμένη. Οι εθελοντές λαμβάνουν βασική εκπαίδευση από τρεις έως 14 ημέρες, αλλά υπογράφουν ότι αναλαμβάνουν ενός έτους δέσμευση στην Ουκρανία.

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι αυτό δεν είναι «ένα κάλεσμα για τυχοδιώκτες ή πολεμιστές του Σαββατοκύριακου», αλλά «υπηρεσία ενάντια σε έναν τεράστιο και αδίστακτο στρατό εισβολής».

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι οι Αμερικανοί που πολεμούν με τις ουκρανικές δυνάμεις στον πόλεμο θα αντιμετωπίζονται από τους Ρώσους ως «μισθοφόροι» ή ξένοι μαχητές -όπως έχει δηλώσει η Μόσχα-, γεγονός που τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο κακομεταχείρισης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ