ΚΟΣΜΟΣ

Στρατηγός Πετρέους στο CNNi: Ανάλυση των στρατιωτικών κινήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία (vid)

Newsroom

Ως «αιματηρό αδιέξοδο» χαρακτηρίζει την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στον πόλεμο της Ουκρανίας ο πρώην διευθυντής της CIA, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους μιλώντας στο CNNi.

Πρόκειται για μια «μάχη φθοράς» με πολλές απώλειες και για τις δύο πλευρές, τονίζει, ενώ στη συνέχεια αναλύει τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά το Κίεβο και τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ο στρατηγός Πετρέους εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική αλλαγή στις ρωσικές στρατιωτικές θέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα και πως οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται για να περικυκλώσουν την πόλη.

Σε ό,τι αφορά τη Μαριούπολη, ο στρατηγός Πατρέους επισημαίνει ότι ακόμη «κρατάει», με τη μάχη να δίνεται τόσο από τον ουκρανικό στρατό, όσο και από τους πολίτες, και πως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Ρώσοι στρατιώτες θα πρέπει όντως να καταλάβουν το ένα μετά το άλλο κάθε κτήριο, «θα πρέπει να καθαρίσουν κάθε δωμάτιο» αν πρόκειται να επιτύχουν εκεί, όπως είπε.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μαριούπολη πολιορκία και τόνισε ότι το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξουν οι Ουκρανοί, ειδικά με το πρόβλημα που υπάρχει στην τροφοδοσία σε τρόφιμα.

Από την αντοχή της Μαριούπολης εξαρτώνται πολλά, καθώς αν η πόλη «πέσει» τότε θα απελευθερωθούν ρωσικές δυνάμεις για να στραφούν προς άλλες πόλεις, όπως το Χάρκοβο ή η Οδησσός -το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως εξηγεί ο στρατηγός Πατρέους το ίδιο επιχειρούν οι ρωσικές δυνάμεις και από την πλευρά του Μικολάιβ, αλλά και εκεί η επιχείρηση δεν έχει κριθεί. Εάν το Μικολάιβ «πέσει» οι δυνάμεις μπορούν να κατευθυνθούν προς την Οδησσό.

Ο επόμενος στόχος είναι να τεθεί υπό πολιορκία η Οδησσός και από στεριά και από θάλασσα, όπως έχει διαφανεί και από τις κινήσεις των πολεμικών σκαφών στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ