ΚΟΣΜΟΣ

Ρεπορτάζ CNNi: Η λύτρωση για πολλούς Ουκρανούς κρύβεται στα Καρπάθια Όρη

Newsroom

«Η κόρη μου ξυπνά κάθε πρωί, ανοίγει τις κουρτίνες, σκουπίζει τη δροσιά από τα παράθυρα και κοιτάζει έξω τη θέα. Είναι ηρεμιστικό. Νιώθει πιο ανάλαφρα και αρχίζει να πιστεύει ότι όλα θα πάνε καλά». Τα λόγια αυτά ανήκουν στην Ολέσια Ματιουσένκο που έφυγε από το Κίεβο για να προσφέρει ασφάλεια στην κόρη της. Δεν είναι η μόνη.

Αυτό είναι το συναίσθημα που πολλοί Ουκρανοί επιζητούν για την οικογένειά τους. Και όταν βρουν τρόπο διαφυγής από την κόλαση του πολέμου, δεν διστάζουν να τον διαβούν, όσο μακρινός και δύσβατος και αν φαντάζει.

Το CNNi συνάντησε Ουκρανούς πρόσφυγες που γλίτωσαν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, φυγαδεύοντας τους εαυτούς τους στα Καρπάθια Όρη.

Η δημοσιογράφος, Σάλμα Αμπντελαζίζ μεταφέρει τις ιστορίες οικογενειών που βρήκαν έναν έστω προσωρινό τρόπο να αποφύγουν τις κακοτοπιές, κρυμμένες μέσα στα βουνά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη μικροσκοπική ορεινή κοινότητα του Σλάβσκο έχουν μεταβεί 3.400 εκτοπισμένοι, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από την χωρητικότητα που συνήθως δέχεται.

Οι αρχές όμως της μεταφέρουν την εκτίμηση ότι δεν τους είναι βάρος και ότι θέλουν να μοιραστούν με τον δυστυχισμένο κόσμο που βρίσκεται σε κίνδυνο, αυτό το καταφύγιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ