ΚΟΣΜΟΣ

Ρεπορτάζ CNNi: Στο απόλυτο σκοτάδι πληροφόρησης οι Ρώσοι πολίτες

Newsroom

«Σχεδόν όλη η ιστορία του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο ψέμα, από την αρχή», λέει στο CNNi ο Τίκχον Τζάιντκο, αρχισυντάκτης του TV Rain, του ανεξάρτητου ρωσικού καναλιού που έκλεισε νωρίτερα το Μάρτιο λόγω λογοκρισίας από το Κρεμλίνο.

Όπως τονίζει μιλώντας στο CNNi, υπάρχει στη χώρα του ένα «ψηφιακό Σιδηρούν Παραπέτασμα για το ουκρανικό θέμα». Κάνει λόγο για «μια στρατιωτική λογοκρισία», καθώς «οι πληροφορίες που δεν προέρχονται από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ή το Κρεμλίνο απαγορεύονται».

«Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να λέμε στους ανθρώπους την αλήθεια ή τουλάχιστον να τους πούμε τι πιστεύει η άλλη πλευρά της σύγκρουσης ή του πολέμου», εξηγεί.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου, Μάθιου Τσανκς, αναφορικά με το γιατί υπάρχει στη Ρωσία τόσο μεγάλη μερίδα του κόσμου η οποία είναι έτοιμη να πιστέψει την προπαγάνα, ο Τίκχον Τζάιντκο τονίζει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ρώσων δεν θέλει να παραδεθχεί ότι η πατρίδα του υποπίπτει σε τέτοια εγκλήματα.

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της ρωσικής κοινωνίας, που αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση άρνησης, που απλά δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι η χώρα τους, η χώρα μας, η χώρα μου, βομβαρδίζει πολίτες, σχολεία και νοσοκομεία.

Είναι δύσκολο να παραδεχτείς ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά με την πατρίδα σου και κατά κάποιο τρόπο εμείς ως πολίτες της Ρωσίας είμαστε υπεύθυνοι για αυτό», επισημαίνει.

Μάλιστα, οι ρωσικές αρχές διέταξαν έρευνα για τα αίτια της απόπειρας δημοσιοποίησης συνέντευξης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε Ρώσους δημοσιογράφους. Μια εξέλιξη που με δική τους παρέμβαση δεν ευδοκίμησε.

Από τη μεριά του, το Κρεμλίνο διέτεινε ότι η συνέντευξη θα παραβίαζε τους νέους νόμους της Ρωσίας, που στοχεύουν στην απαγόρευση της μετάδοσης «ψευδών ειδήσεων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ