ΚΟΣΜΟΣ

Ρεπορτάζ CNNi: Τα προσωρινά καταφύγια για τους διασωθέντες της Μαριούπολης

Newsroom

«Αν η Ρωσία το δει αυτό, θέλω να γνωρίζουν ότι δεν μας προστατεύουν. Μας σκοτώνουν. Γιατί φαίνεται να πιστεύουν ότι μας προστατεύουν. Και αυτό απλά δεν είναι αλήθεια».

Τα λόγια αγωνίας δεν καμουφλάρονται από την πρόσκαιρη εύρεση ενός επίγειου καταφυγίου. Η βαρβαρότητα των ρωσικών βομβαρδισμών έχουν κάνει τους Ουκρανούς που γλίτωσαν από την κόλαση της Μαριούπολης να ζουν τον εφιάλτη ξανά και ξανά.

Ο δημοσιογράφος του CNNi, Ιβάν Γουάτσον συνάντησε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ κατοίκους της μαρτυρικής πόλης που την εγκατέλειψαν.

Σύμφωνα με τις αρχές, υπολογίζεται ότι 70.000 μπόρεσαν να διαφύγουν προς ασφαλέστερα σημεία στα δυτικά.

«Περπατήσαμε ανάμεσα σε πτώματα. Υπήρχαν πτώματα κάτω από τα φύλλα. Στρατιώτες χωρίς κεφάλια. Χωρίς χέρια. Είναι ξαπλωμένοι εκεί. Κανείς δεν τους μαζεύει. Υπήρχε τέτοιος φόβος που ένιωθα σαν να είμαι κάτω από το νερό. Ήθελα να ξυπνήσω. Και τώρα είμαι εδώ και αυτό μοιάζει σαν ένα όνειρο», λέει μια άλλη γυναίκα.

Οι νεοαφιχθέντες γίνονται δεκτοί σε κέντρο υποστήριξης όπου τους προσφέρεται ζεστό γεύμα, πρόσβαση σε γιατρούς και πληροφορίες σχετικά με το πώς να ταξιδέψουν σε ακόμα ασφαλέστερα μέρη της ουκρανικής επικράτειας.

Σε πίνακα ανακοινώσεων υπάρχουν σημειώματα για δωρεάν επισκευή σπασμένων τζαμιών αυτοκινήτων και δημοσιεύσεις με τις οποίες άνθρωποι αναζητούν πληροφορίες για αγνοούμενα αγαπημένα τους πρόσωπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ