ΚΟΣΜΟΣ

Τι μετέδιδε το CNNi το 2014 από την Υπερδνειστερία: Μια γη που περιμένει (ακόμα) τη ρωσική «αγκαλιά»

Newsroom

Την ώρα που οι αρχές της Μολδαβίας φοβούνται άνοιγμα παράπλευρου μετώπου της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, στο προσκήνιο έχει έρθει ξανά η περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Ειδικά κατόπιν δηλώσεων ότι ενδεχομένως επιδιώκεται η κατάληψη από την πλευρά της Ρωσίας της νότιας Ουκρανία, που συνορεύει με την Υπερδνειστερία, ώστε να διασφαλίστει απευθείας πρόσβαση στον αυτονομιστικό θύλακα που η Μόσχα υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

Η περιοχή αποσχίσθηκε από το κράτος της Μολδαβίας έπειτα από σύντομη εμφύλια σύρραξη μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο θύλακας, με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, ωστόσο εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την Μόσχα, η οποία χορηγεί δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί δύναμη 1.500 στρατιωτών.

Πριν από οκτώ χρόνια, όταν η επιθετικότητα της Ρωσίας στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας πήρε τη μορφή ένοπλης σύρραξης, το CNNi βρέθηκε στην Υπερδνειστερία, θέλοντας να καταγράψει τη ζωή των κατοίκων και τις προσδοκίες τους για το μέλλον τους.

Ένα μέλλον που ήταν σαφές, ότι για εκείνους ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ρωσία.

Στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων σίγουρα αξίζει να ανατρέξει κανείς σε όσα μετέδωσε ο δημογράφος Καρλ Πένχολ, τον Απρίλιο του 2014.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ