ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Η περίπλοκη θέση του Ισραήλ στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Newsroom

Με την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, το Ισραήλ παρατηρήθηκε ότι δίσταζε να επικρίνει ευθέως τον Ρώσο πρόεδρο ή την κυβέρνησή του.

Όπως μεταδίδει όμως η δημοσιογράφος Χάντας Γκολντ, η στάση της χώρας είναι στα πρόθυρα της αλλαγής, από τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι ο αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκό αίμα.

Επί της ουσίας, το Ισραήλ αρχικά κράτησε μια πιο προσεκτική στάση, προσπαθώντας να λειτουργήσει ως μεσολαβητής, ανησυχώντας για τις εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους στη Ρωσία και την Ουκρανία, αλλά και για την ελευθερία δράσης που θα είχε στη Συρία.

Στο ρεπορτάζ του CNNi φιλοξενείται εκτενώς η άποψη του πρώην εκπροσώπου των στρωτιωτικών αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ, Τζόναθαν Κόνρικους ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Ρωσία έχει μπορεί να παρεμβαίνει στη δυνατότητα του Ισραήλ να αμύνεται και να καταργεί στην πράξη τις ιρανικές στρατιωτικές δυνατότητες στη Συρία, απλά και μόνο με το να είναι παρούσα με τα προηγμένα όπλα της. Τονίζει όμως και την ανάγκη να βρεθεί η χώρα του στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

«Η ασφάλεια είναι ένα πράγμα, είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά των ηθικών μας αξιών, των δεσμεύσεών μας απέναντι στην ελευθερία και σε άλλες δημοκρατικές χώρες», σημειώνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ