ΚΟΣΜΟΣ

Μικροσκοπικές πυγολαμπίδες-ρομπότ «ρίχνουν φως» σε επιχειρήσεις διάσωσης (vid)

Newsroom

Όταν οι επιστήμονες κολλάνε, συχνά αναζητούν έμπνευση στη φύση.

Γι' αυτό, όταν οι μηχανικοί ρομποτικής στο MIT της Μασαχουσέτης προσπάθησαν να δημιουργήσουν μικροσκοπικά ρομπότ που φωτίζουν, στράφηκαν στην εμφανή επιλογή.

Οι τεχνητές «πυγολαμπίδες» – ιπτάμενα ρομπότ, στο μέγεθος ενός εντόμου, μπορεί σύντομα να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας.

Γιατί όμως να πρέπει να κατασκευαστούν και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν;

Ένα από τα πλεονεκτήματα είναι το μέγεθός τους, καθώς αυτά τα ρομπότ είναι πολύ μικρά.

Πολύ μικρά σε μέγεθος, που ζυγίζουν λίγο περισσότερο από έναν συνδετήρα. Αυτό τους επιτρέπει να κινούνται σε στενούς χώρους που άλλα, μεγαλύτερα ρομπότ απλά δεν μπορούν να φτάσουν.

Το φως που εκπέμπουν στην πραγματικότητα προέρχεται από τους τεχνητούς μύες που χρησιμοποιούν για να κουνούν τα μικροσκοπικά, λαστιχένια φτερά τους.

Οι ερευνητές λένε ότι η «ηλεκτροφωταύγεια» επιτρέπει επίσης στα ρομπότ να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να φαίνονται απλά, αλλά σε συνδυασμό με το κατάλληλο λογισμικό, αυτές οι πυγολαμπίδες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες επιχειρήσεις διάσωσης, όπως η αναζήτηση επιζώντων σε ένα κατεστραμμένο κτήριο και η ειδοποίηση για βοήθεια.

Τα ρομπότ-πυγολαμπίδες έχουν βέβαια πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να φτάσουν στα ράφια των καταστημάτων, καθώς οι επιστήμονες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά τεχνικά εμπόδια.

Δεν παύουν όμως να αποτελούν μια συναρπαστική ματιά στο μέλλον και ένα ενδιαφέρον παράδειγμα βιολογικής μηχανικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ