ΚΟΣΜΟΣ

Πυραυλικό σύστημα από τις ΗΠΑ, «ασπίδα σωτηρίας» για τους Ουκρανούς

Newsroom

Το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, κοινώς γνωστό ως HIMARS, είναι ένα από τα τέσσερα που έλαβαν οι Ουκρανοί τον περασμένο μήνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας 700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μετά τη δημόσια απογοήτευση για τις καθυστερήσεις της Δύσης στη μεταφορά υποσχόμενου βαρέως όπλου, ειδικά συστημάτων πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης όπως το HIMARS, οι Ουκρανοί έθεσαν γρήγορα το νέο τους υλικό σε λειτουργία, κάτι παραπάνω από τέσσερις μήνες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που αναμεταδίδονται από διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι στόχοι τους μέχρι στιγμής έχουν επικεντρωθεί σε ρωσικές θέσεις διοίκησης αλλά και σε αποθήκες με όπλα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι το νέο υλικό κάνει ήδη τη διαφορά στο πεδίο της μάχης - μια απόδειξη της σημασίας που έχει η συνεχιζόμενη βοήθεια και του επώδυνου κόστους των αργών παραδόσεων καθώς ο ρωσικός στρατός επεκτείνει αργά αλλά σταθερά τον έλεγχό του στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως μεταδίδει η Washington Post, επιθέσεις πυροβολικού από γαλλικά αυτοκινούμενα οβιδοβόλα που σταθμεύουν στο λιμάνι της Οδησσού, ανάγκασαν τους Ρώσους να αποσυρθούν από το στρατηγικής σημασίας Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα.

Το HIMARS είναι το πιο προηγμένο σύστημα που παρέχεται από τις ΗΠΑ και έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια των επίγειων όπλων της Ουκρανίας, σχεδόν 50 μίλια, επιτρέποντας στις δυνάμεις της να χτυπούν με ακρίβεια ρωσικούς στρατιωτικούς στόχους χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες της στις κατεχόμενες περιοχές.

Η Ουκρανία ζητούσε τα όπλα για περίπου δύο μήνες πριν εγκριθεί η μεταφορά τους, αφού η Ουκρανία διαβεβαίωσε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν θα τα χρησιμοποιήσει για να εξαπολύσει διασυνοριακές επιθέσεις στη Ρωσία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποσχέθηκε να στείλει στην Ουκρανία άλλα τέσσερα HIMARS ως μέρος της πρόσθετης βοήθειας 450 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Και τα τέσσερα είχαν προεγκατασταθεί στην Ευρώπη και η εκπαίδευση σε αυτά τα συστήματα έχει ήδη ξεκινήσει με τα ουκρανικά στρατεύματα που θα τα χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ