ΚΟΣΜΟΣ

Μυστηριώδες «γαλάζιο σπιράλ» στον ουρανό της Χαβάης – Τι είναι και πώς το εξηγούν οι ειδικοί

Newsroom

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο κατέγραψε ένα ιαπωνικό τηλεσκόπιο στον νυχτερινό ουρανό της Χαβάης πριν από μερικές μέρες. Πρόκειται για έναν γαλάζιο σπειροειδή σχηματισμό φωτός που απαθανατίστηκε από το τηλεσκόπιο Subaru στο Maunakea.

Ενώ τέτοια μυστηριώδη κοσμικά αξιοθέατα συνήθως πυροδοτούν μια φρενίτιδα θεωριών, η πηγή αυτής της δίνης φωτός ήταν ξεκάθαρη από την αρχή.

Το τηλεσκόπιο Subaru είπε ότι το «σπιράλ φαίνεται να σχετίζεται με την εκτόξευση ενός νέου δορυφόρου από την εταιρεία SpaceX».

«Στις 18 Ιανουαρίου 2023 (HST), η κάμερα Subaru-Asahi Star κατέγραψε ένα μυστηριώδες γαλάζιο σπιράλ πάνω από τη Maunakea της Χαβάης. Το σπιράλ φαίνεται να σχετίζεται με την εκτόξευση ενός νέου δορυφόρου από την εταιρεία SpaceX», έγραψαν οι υπεύθυνοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Ιαπωνίας στον επίσημο αγγλικό λογαριασμό του Subaru Telescope στο twitter.

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο, η εν λόγω δίνη φωτός αποτελείτο από παγωμένο καύσιμο που προήλθε από την εκτόξευση του πυραύλου της SpaceX.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η SpaceX εκτόξευσε έναν πύραυλο Falcon 9 από τον διαστημικό σταθμό Cape Canaveral στη Φλόριντα την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου και το ιαπωνικό τηλεσκόπιο κατέγραψε το σπιράλ στον ουρανό αμέσως μετά.

Αξιωματούχοι είπαν ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται ένα παρόμοιο φαινόμενο μετά από ανάλογες εκτοξεύσεις.

Άνθρωποι σε μακρινές τοποθεσίες όπως η Νέα Ζηλανδία έχουν δει στο παρελθόν τέτοιους μυστήριους φωτισμούς στον ουρανό μετά τις εκτοξεύσεις της SpaceX.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ