ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος και συντρίμμια: Συγκλονιστικά εναέρια πλάνα από την καταστροφή στη Συρία μετά το σεισμό

Newsroom

Εικόνες απόλυτης καταστροφής έρχονται και από τη Συρία μετά από το φονικό σεισμό 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία, με εναέρια πλάνα που δημοσιεύει το CNNi να αναδεικνύουν το μέγεθος της τραγωδίας αλλά και το τι έχουν να αντιμετωπίσουν τα σωστικά συνεργεία.

Διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν πως η κατάσταση στη Συρία είναι ακόμη πιο δραματική από ότι στην Τουρκία, καθώς διεθνής βοήθεια δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν βαρέα μηχανήματα που μπορούν να μετακινήσουν τις βαριές πλάκες τσιμέντου που έχουν καταπλακώσει τους ανθρώπους ενώ οι διασώστες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να ανασύρουν ανθρώπους από τα χαλάσματα.

Κόσμος σκάβει ακόμα και με τα χέρια...

Οι περίπου 1,7 εκατ. εκτοπισμένοι που ζούσαν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία ίσως να πίστευαν ότι η ζωή τους δεν θα μπορούσε να γίνει χειρότερη –χτύπησε, όμως, ο Εγκέλαδος γκρεμίζοντας τα πάντα.

Στη Γίνδαρο, το Χαλέπι, τη Μπανιγιάς και την Ιντλίμπ οι πόλεις κατέρρευσαν σχεδόν ολοκληρωτικά.

Οι άνθρωποι φωνάζουν από πόνο και απόγνωση, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει.

Στο Χαλέπι, μια μητέρα γέννησε μέσα στα χαλάσματα το υγιέστατο μωρό της, ωστόσο η ίδια κατέληξε.

Στην Ιντλίμπ, ο δημοσιογράφος Mohamad Kazmooz είπε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι εγκατέλειψε το σπίτι του μετά από τον σεισμό.

«Βλέπαμε το κτήριο να πέφτει με όλο τον κόσμο μέσα, στο παρελθόν είχε βομβαρδιστεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, από ρωσικές και συριακές δυνάμεις» είπε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Γύρω μας έβγαινε και άλλος κόσμος στους δρόμους, τρομοκρατημένος, φορώντας μόνο τα ρούχα τους. Άφηναν τα πάντα πίσω τους».

Ο ίδιος πέρασε τις επόμενες 12 ώρες μαζί με ανθρωπιστική οργάνωση, ανασύροντας νεκρούς άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τα χαλάσματα της γειτονιάς του.

«Αισθανόμουν σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ