ΚΟΣΜΟΣ

Πιο αδύνατος δεν σημαίνει απαραίτητα και πιο υγιής: Μύθοι και αλήθειες για το σωματικό βάρος

Newsroom

Επιστήμονες της υγείας και ιατροί καταρρίπτουν τον μύθο ότι οι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι δεν είναι υγιείς σε αντίθεση με τους αδύνατους συνανθρώπους μας που αυτομάτως θεωρείται ότι σφύζουν από υγεία.

Η Δρ. Φατίμα Κόντι, ιατρός και επιστήμονας που μελετά την παχυσαρκία, υποστηρίζει ότι το σωματικό βάρος δεν υπαγορεύει απαραίτητα και την κατάσταση της υγείας. Υποστηρίζει ότι μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες, αλλά ότι από μόνο του δεν μπορεί να δώσει την πλήρη εικόνα καθώς δεν λέει τίποτα για την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργήσει και να αποδώσει καθημερινά.

«Δεν μπορείς να κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του και να υποθέσεις αυτομάτως ότι κάποιος που είναι μεγαλόσωμος δεν είναι υγιής ενώ κάποιος που είναι αδύνατος είναι υγιής. Οι περισσότεροι αυτό κάνουν αλλά είναι κάτι που εγώ ονομάζω “ιατρική του ποδαριού”», λέει η Δρ. Φατίμα Κόντι.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση μπορεί να είναι σημαντικά για την υγεία, αλλά δεν μπορούν όλοι να χάσουν κιλά με αυτόν τον τρόπο.

«Αυτό που αρχίζουμε να βλέπουμε είναι ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι υπέρβαρων και παχύσαρκων. Διαφορετικές κατηγορίες. Μπορούμε να τις ονομάσουμε κατηγορία Α, κατηγορία Β, κατηγορία Γ και όλες να ανταποκρίνονται σε διαφορετικά πράγματα», Δρ. Σάντζεϊ Γκούπτα, οικοδεσπότης του podcast «Chasing Life».

Ο Δρ. Σάντζεϊ Γκούπτα προσθέτει ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής ενώ άλλοι όχι κι αυτό συμβαίνει διότι τα σκευάσματα για την απώλεια βάρους κερδίζουν έδαφος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ