ΠΡΟΣΩΠΑ

Ένας "Ιπτάμενος Ολλανδός" που τον λένε Γερούν

Ένας "Ιπτάμενος Ολλανδός" που τον λένε Γερούν

Ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ (Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem), δηλώνει λάτρης του "Ιπτάμενου Τσίρκου" των θρυλικών Monty Python που σφράγισαν στα τέλη του 60 τη σάτιρα.

Μόνο που όταν ασκεί αδυσώπητη πίεση στην Αθήνα για να εφαρμόσει ακόμη ένα μνημόνιο, ακόμη κι αν η κριτική του υποκρύπτει αλληγορία αλά Μόντι Πάιθον -όπως λένε κάποιοι- στην Ελλάδα ουδείς το αντιλαμβάνεται. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

Ο "Ιπτάμενος Ολλανδός"

Ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ έχει συνδέσει το όνομά του στη χώρα μας, με το μυθικό πλοίο φάντασμα Ιπτάμενος Ολλανδός, που στοίχειωνε τα ταξίδια των εξερευνητών για την αναζήτηση χρυσού και μπαχαρικών.

Υπέρμαχος του δόγματος της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, προσπάθησε να επαναφέρει στην τάξη τον "ατίθασο έφηβο" του Eurogroup και πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και ασκεί σκληρό pressing στον εκλεπτυσμένο Ευκλείδη Τσακαλώτο να εφαρμόσει η χώρα μας ένα προς ένα τα προαπαιτούμενα.

Ο Ντάϊσελμπλουμ θεωρείται ισορροπιστής διαφορετικών πολιτικών συμφερόντων και τάσεων στην ευρωζώνη. Γι αυτό άλλωστε, παραμένει επικεφαλής του Eurogroup. Όχι για τις γνώσεις του στην μακροοικονομία ή την προϋπηρεσία του (ελάχιστο καιρό είχε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Οικονομικών στην Ολλανδία) αλλά για τη διπλωματική του ικανότητα.

"Είναι πολύ νεότερός μου" αστειεύτηκε ο Γιούνκερ, παραδίδοντας μετά από οκτώ χρόνια την ηγεσία του Εurogroup στον Ντάϊσελμπλουμ και πρόσθεσε: "Φαινόμαστε και όντως έχουμε διαφορετικό στυλ διοίκησης. Όμως, όπως εγώ, έτσι και αυτός είναι Ευρωπαίος εκ πεποιθήσεως".

Το Eurogroup με το διορισμό του Ντάϊσελμπλουμ στην ηγεσία του, γύρισε μεν σελίδα αλλά όχι πολιτική. Από τον έμπειρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ -ο "μεγαλύτερος Ευρωπαίος πολιτικός" κατά τον Χέλμου Κολ- πέρασε, στον άγνωστο, Ντάισελμπλουμ.

Ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, στην εφηβεία του συμμετείχε σε διαδηλώσεις κατά της εγκατάστασης ΝΑΤΟικών πυραύλων στην Ολλανδία, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Κάτι η ολλανδική καταγωγή του -το ότι δηλαδή προέρχεται από μια χώρα-ιδρυτικό μέλος της ΕΕ- κάτι το εργατικό κόμμα στο οποίο ανήκει -η υποψηφιότητά του άρεσε σε αρκετούς. Οχι όμως στο Παρίσι, καθώς ο Ντάϊσελμπλουμ δεν είναι γαλλοτραφής, αλλά ούτε και στις χώρες του Νότου, με πρώτη και καλύτερη την Ισπανία. Σε αντίθεση με τον Μοσκοβισί που ήρε τελικώς τις ενστάσεις του, ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος, που ήθελε τη θέση για εκείνον, ήταν απέναντι μέχρι την τελευταία στιγμή.

Στα σκάνδαλα που τον βαραίνουν είναι ένα... "μαϊμού" μεταπτυχιακό. Ουδέποτε ολοκλήρωσε τις σπουδές του, πάραυτα εμφανίζεται ως να είναι κάτοχος σχετικού διπλώματος στο βιογραφικό του. Την αποκάλυψη έκανε το Ιρλανδικό σάιτ Independent.

Πηγή: www.independent.ie

Η επιβεβαίωση του δημοσιεύματος ήρθε και από το University College Cork, το οποίο ανέφερε ότι ουδέποτε χορήγησε πτυχίο στον Ντάϊσελμπλουμ.

"Στο Κορκ ο Γερούν γνώρισε πολύ καλά τις παμπ της περιοχής", ήταν το βιτριολικό σχόλιο του Ιρλανδού ΥΠΟΙΚ Νούναν για τις "αμαρτίες" του συναδέλφου του.

Κοντολογίς, λοιπόν, ο μοναδικός ακαδημαϊκός τίτλος του Προέδρου του Eurogroup προέρχεται από τις σπουδές του στην αγροτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Βαγκενίνγκεν, με ειδίκευση στα οικονομικά των επιχειρήσεων, την αγροτική πολιτική και την ιστορία.

Οι σαπουνόπερες, η salsa και τα πάρτι

Ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ αγαπά την τζαζ μουσική και είναι λάτρης του Μiles Davis. Δηλώνει φανατικός τηλεθεατής της σειράς “Gooische Women”, της Ολλανδικής σαπουνόπερας, που θυμίζει το “Sex and the City” και τις “Desperate Housewifes” και είναι γυρισμένο στο het Gooi, το Beverly Hills της Ολλανδίας. Όπως έχει δηλώσει η συνάδελφός του, Lea Bouwmeester, επίσης βουλευτής με το εργατικό κόμμα, είναι γλεντζές, του αρέσει ο χορός salsa και τα πάρτι.

Αντιφατικός, ισορροπιστής ή καιροσκόπος; Ξεκίνησε από την Αριστερά, έγινε σοσιαλδημοκράτης στη δεξιά πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος και στη συνέχεια υπέρμαχος των σκληρών μεταρρυθμίσεων.

Από τα γεννοφάσκια του άλλωστε τον συντρόφευαν οι αντιφάσεις. Γαλουχήθηκε στο Ρωμαιοκαθολικισμό αλλά λέει ότι δεν είναι ιδιαίτερα πιστός.Είναι ένθερμος υποστηρικτής της ενσωμάτωσης στην ολλανδική κοινωνία των μουσουλμάνων και εργάσθηκε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχει ωστόσο υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να είναι μέλος στο κοινοβούλιο με τη Χριστιανική Ένωση. Άλλωστε και η Χριστιανική Ένωση τον αποκάλεσε το 2007 "Άγγελο της Χρονιάς" καθώς, όπως υποστήριξε, οδηγός του είναι η Βίβλος. Βέβαια, με τη σύντροφό του που έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, ουδέποτε παντρεύτηκαν.

Δασκαλοπαίδι και εξορκιστής των πορνό

Στη χώρα του έγινε γνωστός, όχι τόσο για τις πολιτικές του θέσεις αλλά για τη σκληρή κριτική που άσκησε στις σκηνές πορνό που μεταδίδονταν από την τηλεόραση. Απέταξε τα προκλητικά video clip χαρακτηρίζοντάς τα "αηδιαστικά". Επίσης, κήρυξε ανένδοτο στο ηλεκτρονικό παιχνίδι "Manhunt 2" για τις σκηνές έντονης βίας που περιλαμβάνει.

Ο Ντάισελμπλουμ γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1966 στο Αϊντχόβεν. Και οι δύο γονείς του ήταν δάσκαλοι. Ο πατέρας του καταγόταν από ένα χωριό της Αγγλίας στο οποίο κατά κανόνα ο μικρός Γερούν περνούσε τα καλοκαίρια του.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση του αποδίδουν το προσωνύμιο “Άγγλος”, όχι για την καταγωγή του, αλλά για το γεγονός ότι οι απόψεις του ταυτίζονται με το... ευρωπαϊκό “όραμα” της Μεγάλης Βρετανίας.

Να γράφει και να διαβάζει έμαθε στο αυστηρό Ρωμαιοκαθολικό δημοτικό σχολείο Son en Breugel. Εξίσου αυστηρό ήταν και το Ρωμαιοκαθολικό γυμνάσιο Eckartcollege στο Αϊντχόβεν που μαθήτευσε από το 1978 έως το 1985. Μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Wageningen, το 1993, έγινε σύμβουλος στο Εργατικό κόμμα PvdA (Partij van de Arbeid). Από το 1994-1997 ήταν μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου του Wageningen. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Αλιείας ως σύμβουλος του υπουργού Van Aartsen και του υφυπουργού Geke Faber.

Η φάρμα γουρουνιών στην Ολλανδία

Πριν εκλεγεί το 2000 βουλευτής με το εργατικό κόμμα εργαζόταν σχεδόν αποκλειστικά ως επιστημονικός συνεργάτης βουλευτών και υπουργών, σε τομείς μάλιστα άσχετους περί τα οικονομικά. Στα 12 χρόνια συνεχόμενης εκλογής του στο κοινοβούλιο απέκτησε εμπειρία σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και Παιδείας. Το 2007, ηγήθηκε κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Μετά την παραίτηση του Job Cohen, από την ηγεσία του κόμματος διατέλεσε προσωρινά επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Εργατικών. Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι τις 20 Μαρτίου 2012, που ο Diederik Samsom εξελέγη ως ο νέος ηγέτης του PvdA .

Η πολιτική μπορεί να τον βοήθησε να αναρριχηθεί στην κορυφή του Eurogroup όμως ουδέποτε εγκατέλειψε την αγάπη του για την αγροτική ανάπτυξη. Παρά το βαρύ του πρόγραμμα, ανάμεσα σε συναντήσεις, τηλεδιασκέψεις πάντα ξεκλέβει χρόνο για να ασχοληθεί με τη φάρμα γουρουνιών που έχει στην Ολλανδία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ