ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Εγκρίθηκαν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής οι αλλαγές στο ασφαλιστικό
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγκρίθηκε σήμερα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) η εισήγηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Μετά το ΚΥΣΚΟΙΠ ο κ. Κατρούγκαλος μετέβη στο υπουργείο Οικονομικών όπου είχε συνεργασία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σε δηλώσεις του μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας περιέγραψε τις αρχές του νέου συστήματος. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για την εισαγωγή του θεσμού της εθνικής σύνταξης, η οποία θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία για όλους εκείνους που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως στην εθνική σύνταξη θα προστίθεται σύνταξη με όμοιους κανόνες για όλους. Αυτή θα παρέχεται με βάση το υφιστάμενο σύστημα προκαθορισμένων παροχών (όχι νοητής κεφαλαιοποίησης) με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης επί του μισθού ή του εισοδήματος. Στο πλαίσιο αυτό η καταβολή εισφορών θα γίνεται ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα.

Αν και ερωτήθηκε για το θέμα του ποσοστού αναπλήρωσης που θα καθορίσει το ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων ο κ. Κατρούγκαλος δεν απάντησε.

Το ΚΥΣΚΟΙΠ ενέκρινε ακόμη τη δημιουργία ενός ασφαλιστικού ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ταμείου κυρίας σύνταξης με επιμέρους υποδιοικήσεις για τη σύνταξη μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, επιστημόνων και αγροτών.

Σύμφωνα με τον Γ. Κατρούγκαλο ο κοινωνικός διάλογος θα συνεχιστεί στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο και στη βάση αυτή πρότεινε το τελικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο.

Σε σχέση με την μνημονιακή υποχρέωση για την εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ ή 1,7 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό το 2016 ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως επιδίωξη είναι να καλυφθεί από αύξηση εισφορών. Όπως είπε η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εμείνει στο θέμα «μέχρι τέλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ