ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ενεργοβόρα ΙΧ υψηλού κυβισμού οι χαμένοι των νέων τελών κυκλοφορίας

Τα ενεργοβόρα ΙΧ υψηλού κυβισμού οι χαμένοι των νέων τελών κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες ΙΧ υψηλού κυβισμού που κάνουν περισσότερα από 20.000 χιλιόμετρα το χρόνο θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι από τις νέες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας αυξήθηκαν εφέτος για τα αυτοκίνητα ηλικίας από 10 ετών και κάτω και κυβισμού άνω των 1.400 κ.ε. και μειώθηκαν για οχήματα με ηλικία άνω της δεκαετίας. Η αλλαγή αυτή αύξησε το ρυθμό κατάθεσης των πινακίων στις εφορίες και ασκεί πρόσθετες πιέσεις στην κυβέρνηση για μείωση των τελών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει εντός του 2016 στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 2 λεπτά το λίτρο, προκειμένου να αντλήσει χρήματα που θα της επιτρέψουν να μειώσει τα τέλη κυκλοφορίας από το 2017.

Αλλά οι αλλαγές που εξετάζει να δρομολογήσει στη νέα χρονιά στα τέλη κυκλοφορίας και στον τρόπο πληρωμής τους η κυβέρνηση δεν εξαντλούνται στο ύψος των τελών. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η καθιέρωση ενός νέου αυτοκόλλητου που θα προμηθεύονται δωρεάν όλοι οι φορολογούμενοι με την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας και στο οποίο θα είναι ενσωματωμένα όλα τα στοιχεία του οχήματος στα οποία θα περιλαμβάνεται η πληρωμή των τελών, η ασφάλιση και ο έλεγχος ΚΤΕΟ.

Ακόμη, οι κάτοχοι αυτοκινήτων θα έχουν την δυνατότητα να καταβάλλουν τέλη κυκλοφορίας ξεχωριστά για κάθε μήνα κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Με αυτό τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες που έχουν ακινητοποιημένα τα αυτοκίνητα τους δεν θα υποχρεώνονται στην καταβολή τελών ενώ θα μπορούν να πληρώνουν το ποσό που αναλογεί στα τέλη κυκλοφορίας για έναν ή τρεις μήνες.

Παράγοντες της αγοράς αυτοκινήτου, αλλά και παράγοντες της αγοράς καυσίμων θεωρούν πως η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 2 λεπτά το λίτρο θα οδηγήσει την λιανική τιμή της βενζίνης από 10 έως 15 λεπτά υψηλότερα ανά λίτρο.

Αυτή η αύξηση θα επιβαρύνει όλους του κατόχους ΙΧ και θα είναι πιο αισθητή στην τσέπη όσων κάνουν περισσότερα από 10.000 χιλιόμετρα το χρόνο. Ειδικά δε για τα ενεργοβόρα ΙΧ υψηλού κυβισμού οι κάτοιχοι των οποίων κάνουν 20.000 χιλιόμετρα το χρόνο και άνω η αυξημένη τιμής της βενζίνης θα εκμηδενίσει τα όποια οφέλη από τις μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας.

Σημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει μείωση κατά 50% των τελών κυκλοφορίας σε υψηλού κυβισμού ΙΧ και μικρότερες μειώσεις στα υπόλοιπα. Ωστόσο, εάν τα τέλη για ένα όχημα π.χ 1.929 κυβικών εκατοστών που κυκλοφόρησε το 2009 μειωθούν από τα 690 ευρώ στα 345 ευρώ το 2017 τα καύσιμα του θα αυξηθούν κατά 280 ευρώ μεσοσταθμικά έναν διανύει 15.000 χιλιόμετρα το έτος και κατά 400 ευρώ εάν διανύει έως 22.000 χιλιόμετρα το έτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ