ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών στο και 5' για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα

Διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – θεσμών στο και 5' για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα θα ξεκαθαριστεί το εάν οι πιστωτές και η κυβέρνηση θα έλθουν σε συμφωνία για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ, ώστε να συγκληθεί με τηλεδιάσκεψη το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για να εγκρίνει την εκταμίευση της.

Οι τρεις εκκρεμότητες για τη δόση όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο EuroWorking Group της προηγούμενης Πέμπτης σχετίζονται με την ανακοστολόγηση προς τα κάτω των διαγνωστικών εξετάσεων, την έκδοση υπουργικής απόφασης για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και τη μεταφορά των μετοχών που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Από τα τρία αυτά ζητήματα το πρώτο ήταν σε εκκρεμότητα καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν αποδεχόταν μέχρι και χθες την περικοπή της τάξεως του 40% στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη διαγνωστικών εξετάσεων που ζητούν οι δανειστές και επιδίωκε αυτή να μειωθεί στο μισό, ήτοι κατά 22% περίπου.

Για το ζήτημα αυτό διεξήχθη χθες το βράδυ και τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης –θεσμών.

Κυβερνητικό στέλεχος εξέφραζε χθες το βράδυ τη βεβαιότητα πως θα υπάρξει συμφωνία για τις διαγνωστικές εξετάσεις και ότι οι πιστωτές θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Αλλά και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούσαν πως δεν υπάρχει ζήτημα «εμπλοκής» και υπογράμμιζαν πως η τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβούλιου του ESM για τη δόση θα γίνει σήμερα κανονικά.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το CNN Greece άφηναν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, αφήνοντας να εννοηθεί πως η σύγκληση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα αποφασισθεί σήμερα και ανάλογα με την εισήγηση των θεσμών.

«Σε αυτό το σημείο είναι αδύνατο να πούμε αν το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα συνεδριάσει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης για να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ», ανέφερε σχετικά χθες το βράδυ πηγή του Ευρωσυστήματος.

Αν και η Ελλάδα δεν έχει άμεσα ανάγκη το 1 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι οι εισροές φορολογικών εσόδων βαίνουν ομαλά, ωστόσο η καταβολή του θα διευκολύνει την εξόφληση υποχρεώσεων όπως οι δόσεις για την αποπληρωμή δανείων του επισήμου τομέα, αλλά και η αποπληρωμή μέρους των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που ξεπερνούν σήμερα τα 5 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο θα εξοφλήσει δόση ύψους 336 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ