ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπεράσθηκε η εμπλοκή με το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ

Ξεπεράσθηκε η εμπλοκή με το θέμα των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως κλεισμένη υπόθεση παρουσιάζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τη σύγκληση σήμερα ή αύριο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τη χορήγηση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν, η εκκρεμότητα για την περικοπή των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ, που προκάλεσε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς έχει ξεπεραστεί και πλέον η χορήγηση της δόσης είναι «τυπική υπόθεση».

Σύμφωνα με πληροφορίες η περικοπή των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει άμεσα με τη σχετική υπουργική απόφαση να έχει ήδη συνταχθεί.

Εντύπωση προκαλεί η καθυστέρηση που σημειώθηκε με το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο αφού είχε συζητηθεί με τους δανειστές ήδη από το καλοκαίρι. Είναι ενδεικτικό ότι η πρώην ηγεσία του ΕΟΠΥΥ είχε υποβάλει πρόταση, που επέφερε μείωση ύψους 40% στη σχετική δαπάνη, μέσω ανακοστολόγησης σε 52 διαγνωστικές εξετάσεις που απορροφούν το 50% της δαπάνης από το σύνολο των 1.792 εξετάσεων που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.

Η ίδια πρόταση περιελάμβανε και ένα σύστημα κλιμακωτών εκπτώσεων για έξι κατηγορίες σε σχέση με το εκτελούμενο πλήθος εξετάσεων. Έτσι, βάσει του σχεδίου τα ισχυρότερα σε τζίρους διαγνωστικά κέντρα θα επιβαρύνονταν με rebate που θα έφτανε έως και το 35%.

Σύμφωνα με πηγές, αιτία της εμπλοκής ήταν η κατάθεση εκ μέρους της κυβέρνησης ενός νέου τιμοκαταλόγου, που προέβλεπε μικρότερες μειώσεις (περίπου 22%) σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ