ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτινάχθηκαν τα έσοδα από φόρους το Νοέμβριο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών

Εκτινάχθηκαν τα έσοδα από φόρους το Νοέμβριο σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών

Σημαντική αύξηση 29% παρουσίασαν τα φορολογικά έσοδα το Νοέμβριο, κάτι που αποδίδεται στη μεγάλη αύξηση των εισπράξεων των εφοριών από το φόρο εισοδήματος και τους φόρους στην περιουσία όσο και από τις εισπράξεις από τον ΦΠΑ. Στο 11μηνο Ιανουαρίου- Νοέμβριου 2015 το σύνολο των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 39,845 δισ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το σύνολο των εσόδων που εισπράχθηκε από τις εφορίες αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 753,720 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και ανήλθε σε 3,335 δισ. ευρώ έναντι 2,6 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος αυξήθηκαν κατά 34,91%, τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία κατά 42,24%, ενώ στον ΦΠΑ η αύξηση ανήλθε σε 28,22%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός στην καταβολή της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος αλλά και στον ΕΝΦΙΑ, στις αυξημένες προκαταβολές, ενώ σημαντική ήταν επίδραση από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Σημειώνεται πως η καλή επίδοση του Νοεμβρίου ακολουθεί την εξίσου καλής επίδοσης του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα φορολογικά και τελωνειακά έσοδα του Οκτωβρίου 2015, ήταν 714 εκατ. ευρώ περισσότερα από τα αντίστοιχα του Οκτωβρίου 2014.

Συγκεκριμένα, σημείωσαν αύξηση 19,47% και ανήλθαν σε 4,385 δισ. ευρώ. έναντι 3,670 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού τα καθαρά έσοδα του Οκτωβρίου ήταν αυξημένα κατά 4,53% γεγονός που πιστοποιεί την σημαντική ανάκαμψή τους τον μήνα αυτόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ