ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για την επικείμενη αξιολόγηση και το χρέος θα συζητήσουν Τσακαλώτος και Σόιμπλε

Για την επικείμενη αξιολόγηση και το χρέος θα συζητήσουν Τσακαλώτος και Σόιμπλε
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ελάφρυνση του χρέους και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει το πιθανότερο την Παρασκευή στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μπορεί στην ελληνική επικαιρότητα να δεσπόζει η συζήτηση για το ασφαλιστικό, αλλά η κυβέρνηση θέλει πριν αναλάβει το πολιτικό κόστος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης να έχει διασφαλίσει το «αντίδωρο» της ελάφρυνσης του χρέους.

Η ελληνική πλευρά έχει αρχίσει ήδη να καταρτίζει κάποιες προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους- τις οποίες ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να εκθέσει στον ομόλογό του- και οι οποίες κατά πληροφορίες δεν απέχουν σημαντικά από τις απόψεις που τελευταία έχουν εκφράσει αξιωματούχοι της ζώνης του ευρώ.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει ήδη αρχίσει τις επικοινωνίες με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που έχει αναλάβει να προετοιμάσει τεχνικά τις ελληνικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και στην οποία μετέχουν ο διακεκριμένος Έλληνας ομογενής καθηγητής του Yale, John Geanakoplos, ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο London School of Economics Δημήτρης Βαγιανός και ο Αμερικανοκορεάτης Glenn Kim.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η ελληνική κυβέρνηση δέσμευσε με ρήτρες εμπιστευτικότητας τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τα οποία έχουν ξεκινήσει ήδη να εξετάζουν μέτρα που μειώνουν τις ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και δημιουργούν τα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει ανάγκη η χώρα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες τις εν λόγω ρήτρες τις συνέταξε ο ίδιος ο Glenn Kim!

Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους δεδομένου ότι οι βασικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα γίνουν μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του ΔΝΤ και τελικά οι αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά από το Eurogroup η χρησιμότητα της εν λόγω επιτροπής είναι μάλλον αμφισβητήσιμη.

Από την πλευρά τους οι πιστωτές της Ελλάδας καταλήγουν σε μια λύση για το χρέος που αφενός θέτει πλαφόν στις ετήσιες δαπάνες για την πληρωμή τόκων, αφετέρου προβλέπει την επιμήκυνση των ωριμάνσεων δανείων και τη σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη.

Οι προτάσεις των πιστωτών βασίζονται στην υπόθεση ότι οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ήτοι τα χρήματα που πρέπει να διαθέτει η χώρα για να καλύπτει το δημοσιονομικό έλλειμμα και τα τοκοχρεολύσια δεν θα υπερβαίνουν ετησίως το 15% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε ορισμένα από τα δάνεια της Ελλάδας, η σύνδεση των πληρωμών με το ΑΕΠ της χώρας και η επιβολή ανώτατου ορίου ή αναστολή πληρωμής των τόκων προσφέρουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να επαναφέρουν πίσω σε βιώσιμο μονοπάτι την εξυπηρέτηση του χρέους.

Τα εν λόγω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να μειώσουν την καθαρή παρούσα αξία του χρέους της Ελλάδας κατά 52,5%, με το 6,1% της μείωσης να προέρχεται από την παράταση της περιόδου ωρίμανσης.

Κατά την περίοδο 2023-2043 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι πιθανόν να υπερβούν το 15% του ΑΕΠ. Έτσι, προτείνεται να κλειδώσουν οι προγραμματισμένες πληρωμές χρέους για την περίοδο 2023-2033 και για την περίοδο 2034-2044. Τυχόν χρέος που θα περισσεύει θα επιμεριστεί και εν συνέχεια θα κατανεμηθεί σε ισόποσες δόσεις, η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει το 2044.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει φανεί θετικός στην πρόταση της ευρωζώνης για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας λέγοντας ότι «αξίζει να εξεταστεί» με την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνει και τα έντοκα γραμμάτια.

Το θέμα αυτό, αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και ειδικά η επικείμενη πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα απασχολήσουν τη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική πρωτεύουσα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ