ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Να βγει ο κόσμος στους δρόμους, λέει ο Κατρούγκαλος

Ασφαλιστικό: Να βγει ο κόσμος στους δρόμους, λέει ο Κατρούγκαλος
Συνταξιούχοι σε ουρές για την είσπραξη της σύνταξης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποστηρικτικές στην κυβέρνηση θεωρεί τις διεκδικήσεις των πολιτών και τις κινητοποιήσεις με τις αντιδράσεις για το ασφαλιστικό ο Γ Κατρούγκαλος. 

Να βγει. Αυτά που υποστηρίζει ο κόσμος στους δρόμους, είναι αυτά που υποστηρίζω και εγώ. Αναδιανομή, υψηλότερες συντάξεις... Κι εγώ για αυτά προσπαθώ να διαπραγματευτώ με τους Θεσμούς» δηλώνει ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος αναφερόμενος στις αντιδράσεις στο ασφαλιστικό.

Αναφέρει ότι έχει ως κόκκινη γραμμή να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις και ως θέμα αρχής την εθνική σύνταξη και τους ενιαίους κανόνες για όλους. Τονίζει, πάντως, στην «Καθημερινή της Κυριακής» πως είναι πολιτικά ευέλικτος σε αλλαγές που δεν αφορούν θέματα αρχών.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναλύει στη συνέντευξή του την κεντρική φιλοσοφία ενός «ταξικά μεροληπτικού προς όφελος των φτωχών νέου ασφαλιστικού συστήματος».

Ωστόσο, παραδέχεται ότι το νέο σύστημα οδηγεί σε μείωση συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους, κυρίως με συντάξιμο μισθό άνω των 1.200 ευρώ.

Επιμένει, παράλληλα, ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ακόμα και μετά το 2018. Παράλληλα, εξηγεί: «Θα υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις στα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα. Σε ορισμένα Ταμεία, όπως στο ΤΕΒΕ, ίσως μεγαλύτερες. Αποκλίσεις μπορεί να περιμένει κανείς και στα λεγόμενα "ευγενή" ταμεία. Με τον μηχανισμό της προσωπικής διαφοράς, όμως, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις».

Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται να επιμένει στη σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα. Ηταν πάγιο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων και των επιμελητηρίων και τώρα αντιδρούν, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι θα γίνει προσδιορισμός της ακριβούς εισφοροδοτικής ικανότητας των πολιτών βάσει της οποίας θα κανονίζεται – μέσω υπουργικών αποφάσεων - και το ύψος των εισφορών.

Το όχι είναι αυτονόητο στα εισοδηματικά κριτήρια για την κατώτατη σύνταξη», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια η συμμετοχή στο Ασφαλιστικό.

Αναφερόμενος στην εισφορά του 20% που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι ο υπολογισμός θα γίνεται επί του καθαρού εισοδήματος ενώ ως ανώτατο όριο υπολογισμού θα λαμβάνεται το 10πλασιο του κατώτατου μισθού ανειδίκευτου εργάτη άνω των 25, δηλαδή τα 5800 ευρώ περίπου.

Για το ΕΚΑΣ σημείωσε ότι θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος του 2017 και διαβεβαίωσε ότι η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ συν το αναλογικό κομμάτι για κάθε ασφαλισμένο «θα καταβάλλεται εγγυημένα».

Επιμένοντας ότι δε θα μειωθεί το ύψος των κύριων συντάξεων, ο υφυπουργός φάνηκε να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για τις συντάξεις του ΤΕΒΕ, αναφέροντας ότι εκεί δεν μπορεί να γίνεται λόγος για μειώσεις αλλά για αντιστοίχηση στο ύψος στο οποίο έπρεπε να βρίσκονται βάσει των προδιαγραφών που καθορίζουν το ύψος αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ