ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κοινοτικές ανησυχίες για το «πάρε – δώσε» της κυβέρνησης με τους αγρότες

Κοινοτικές ανησυχίες για το «πάρε – δώσε» της κυβέρνησης με τους αγρότες
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τους φόβους των πιστωτών πως προκειμένου η κυβέρνηση να περάσει το ασφαλιστικό θα προχωρήσει σε «παράλληλες» παροχές σε διάφορες κοινωνικές ομάδες επιβεβαίωσε η χθεσινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για το φορολογικό των αγροτών.

Μετά την σύσκεψη αυτή κατέστη γνωστό πως παρά τις ξεκάθαρες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με το Μνημόνιο στο θέμα της φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών, επανεξετάζεται η ψηφισμένη από τον Αύγουστο αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των αγροτών από το 13% στο 20% (2016) και από το 20% στο 26% (2017), αλλά και το θέμα της προκαταβολής φόρου 55% και της πλήρης κατάργησης του μειωμένου ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Οι διαρροές αυτές που από κάποιους εκπροσώπους αγροτών χαρακτηρίσθηκαν ως «καθρεφτάκια σε ιθαγενείς», προκάλεσαν ανησυχία στους πιστωτές τα κλιμάκια των οποίων έχουν ήδη πιάσει δουλειά στην Αθήνα. Οι φόβοι εδράζονται στο ότι πιθανές υπαναχωρήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ένα «ντόμινο παροχών» με τις διάφορες κοινωνικές ομάδες και ομάδες πιέσεις να ζητούν από την κυβέρνηση «αντίδωρα» προκειμένου να συναινέσουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Κοινοτική πηγή ανέφερε στο CNN Greece πως η βασική φιλοσοφία της νέας παρέμβασης είναι πως οι αγρότες πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως τα στοιχεία της ελληνικής φορολογική διοίκησης δείχνουν πως μόνον το 2% των Ελλήνων αγροτών δηλώνουν εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ, ήτοι 11.274 αγρότες σε όλη την επικράτεια. «Θα πρέπει να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός των βαρών», τόνισε σχετικά.

Δεδομένου ότι πολλοί αγρότες διαμαρτύρονται για την αύξηση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στο 55%, ωστόσο το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων τους, αλλά και του φόρου που κατέβαλαν το 2015 για αυτά, καθιστά διαχειρίσιμη την επιβάρυνση για το 2016.

Για εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο φορολογικό έτος 2015 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55%. Ο μέσος φόρος εισοδήματος που αναλογούσε στον κάθε αγρότη το 2015 ήταν 349,81 ευρώ. Δηλαδή η μέση προκαταβολή φόρου θα είναι για το 2016 συνολικά 191 ευρώ!

Πρέπει να τονισθεί πως από το σύνολο των 532.917 φορολογουμένων με αγροτικό εισόδημα, οι 466.574, δηλαδή ποσοστό 87,55%, δήλωσαν πέρυσι εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ

Το συνολικό αγροτικό εισόδημα που δηλώθηκε το 2015 και φορολογήθηκε με συντελεστή 13% ήταν 1,34 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα 532.917 αγρότες να καταβάλουν συνολικό φόρο 186 εκατ. ευρώ! Με την εφαρμογή του συντελεστή 20% το συνολικό αγροτικό εισόδημα των 1,34 δισ. ευρώ θα δώσει εφέτος φόρο 280 εκατ. ευρώ, δηλαδή 100 εκατ. ευρώ περισσότερο, ήτοι 262 ευρώ επιπλέον ανά αγρότη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ