ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατρούγκαλος: Συζητά η κυβέρνηση μεταβατικό στάδιο για την αύξηση των εισφορών των αγροτών

Κατρούγκαλος: Συζητά η κυβέρνηση μεταβατικό στάδιο για την αύξηση των εισφορών των αγροτών
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έτοιμος να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αγροτών βελτιώσεις στο ασφαλιστικό τους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για την προτεινόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με την πρότασή της διασφαλίζει ότι όλοι οι αγρότες θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όταν η σημερινή βασική σύνταξη ανέρχεται μόλις στα 158 ευρώ.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτό να μείνουν εισφορές των αγροτών στα σημερινά επίπεδα και να μην ενταχθούν στο ενιαίο ασφαλιστικό φορέα όπως ζητούν αγρότες στα μπλόκα, σημειώνει ότι «το σημερινό σύστημα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και, κυρίως, δεν λειτουργεί προς το συμφέρον των αγροτών».

Σύμφωνα με τον υπουργό, προκύπτει ότι τα έσοδα του ΟΓΑ προέρχονται πάνω από τα εννέα δέκατα από τον κρατικό προϋπολογισμό και λιγότερο από το ένα δέκατο από τις εισφορές των αγροτών. Τονίζει δε πως το σημερινό σύστημα δεν καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των αγροτών.

«Η βασική σύνταξη του αγρότη το 2015 ήταν 172,8 ευρώ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (ν. 4169/1961) συνεχώς μειώνεται, το 2016 θα είναι 158 ευρώ και θα καταργηθεί εντελώς το 2027», αναφέρει.

Κατά τον ίδιο η ισονομία επιβάλλει, από τη στιγμή που οι αγρότες θα συμμετέχουν στον ενιαίο φορέα, να πληρώνουν εισφορές στη βάση του πραγματικού τους εισοδήματος και με τον ίδιο συντελεστή με τους υπόλοιπους Έλληνες.

«Ενώ για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες η κατώτερη ασφαλιστική κλάση είναι ίση με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, για τους αγρότες ορίζεται στο 80% του ποσού αυτού, δηλαδή στα 468 ευρώ. Και, επειδή οι αγρότες μέχρι σήμερα πλήρωναν πολύ χαμηλές εισφορές, προβλέπεται η περιοδική αύξησή τους: θα διαμορφωθούν στο 14% το 2017, στο 17% το 2018 και στο 20%, τον κοινό συντελεστή, το 2020», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ερωτηθείς εάν εξετάζεται πρόταση για τις εισφορές των νέων αγροτών με σταδιακή περίοδο προσαρμογής πέντε ετών είπε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τους αγρότες βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα μια επέκταση της μεταβατικότητας.

«Ένα πράγμα δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως βάση της συζήτησης. Ότι οι αγρότες είναι κατώτεροι Έλληνες, δεύτερης κατηγορίας πολίτες. Θέλουμε να έχουν τη σύνταξη που θα έχουνε όλοι οι άλλοι συμπολίτες τους, με τους ίδιους όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ