ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιρρήσεις εξέφρασαν οι θεσμοί σε Κατρούγκαλο, Τσακαλώτο και Σταθάκη

Αντιρρήσεις εξέφρασαν οι θεσμοί σε Κατρούγκαλο, Τσακαλώτο και Σταθάκη

Σκληρή χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης συνάντησης, στην οποία μετείχαν ακόμη οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. 

Εξερχόμενος από τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε: «Είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση η οποία θα συνεχιστεί και αύριο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ένα κλίμα δημιουργικής συζήτησης. Τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα, τα οποία πάντα τίθενται από τους θεσμούς. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Αλλά και στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξερχόμενο της συνάντησης για το ασφαλιστικό απεκάλυψε πως οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις, αλλά δεν ήταν πιεστικοί.

Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης βρέθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για τις συντάξεις και συγκεκριμένα οι εξοικονομήσεις που θα έρθουν τόσο βραχυπρόθεσμα -δηλαδή τα έτη 2017 και 2018- όσο και μακροπρόθεσμα.

Μικρότερος χρόνος αφιερώθηκε στην ανάλυση της κυβερνητικής πρότασης για την αύξηση των εισφορών, γεγονός που δείχνει πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι από τα πλέον ακανθώδη.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και την επίτευξη του στόχου για μείωση της δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ, προβλέπεται αύξηση των εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους κατά 1,5% ποσοστιαία μονάδα και αύξηση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών προκειμένου να εξοικονομηθούν 660 εκατ. ευρώ, για να αποφευχθεί η μείωση τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων.

Ο κ. Κατρούγκαλος θα έχει την Τετάρτη στις 16:30 το απόγευμα νέα συνάντηση με τους θεσμούς για τα ζητήματα που εξετάσθηκαν σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ