ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ : Δεν θα κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο

Λαγκάρντ : Δεν θα κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο
H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ AΠΕ-ΜΠΕ

Στα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις ΔΝΤ – Ελλάδος αναφέρθηκε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Bloomberg.

«Συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση της Ελλάδας με διαπραγματεύσεις που γίνονται καλόπιστα», ανέφερε παραδεχόμενη πως οι σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, «έχουν πολλά πάνω-κάτω» τα τελευταία έξι χρόνια. «Θα συνεχίσουμε, γιατί είμαστε εκεί για τους πολίτες», είπε.

Η ίδια υπογράμμισε πως οι στόχοι του Ταμείου είναι αφενός να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη χώρα και να είναι βιώσιμο το χρέος της και αφετέρου να αποκτήσει η ελληνική οικονομία την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται για να είναι ανεξάρτητη.

«Τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν. Αυτές είναι οι μαγικές λέξεις», υπογράμμισε, ερωτηθείσα για τους στόχους του προγράμματος.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε πως το Ταμείο ζητά διατηρήσιμα μέτρα, τα οποία θα διαρκέσουν και θα παραμείνουν πολύ μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

«Εάν τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι χαμηλότερα, γιατί αυτό χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες, τότε η ελάφρυνση χρέους πρέπει να είναι μεγαλύτερη μακροπρόθεσμα, γιατί αυτό χρειάζεται για να βγαίνουν τα νούμερα», σημείωσε.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως το Ταμείο δεν θα κάνει συμβιβασμούς. «Προσκληθήκαμε από τις ελληνικές αρχές να εμπλακούμε στο πρόγραμμα και να βοηθήσουμε με πολύ ικανά στελέχη την ελληνική οικονομία. Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε με διαφάνεια. Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο. Πρέπει να το κάνουμε όπως το κάνουμε με όλες τις χώρες. Είμαστε ανεξάρτητη αρχή», τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ