Παραμένει μεγάλη η απόσταση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών
Η απόσταση μεταξύ των κυβερνητικών θέσεων και αυτών των θεσμών παραμένει μεγάλη σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που τονίζουν ότι η ελληνική πλευρά πρέπει ακόμη να κάνει σημαντικά βήματα για να υπάρξει συμφωνία.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών περιμένουν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα μια «μισή» συμφωνία, η οποία θα αφήνει τα δυσκολότερα ζητήματα ανοιχτά.
Στο τραπέζι βρίσκονται ένα σχέδιο συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με μέτρα 3% του ΑΕΠ και στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 και ένα κείμενο του ΔΝΤ όπου αναφέρεται ότι τα μέτρα αυτά εξασφαλίζουν πρωτογενές πλεόνασμα μόνο 1,5% του ΑΕΠ και συνεπώς απαιτείται μείωση χρέους ή περισσότερα μέτρα για να βγει το πρόγραμμα. Τα δύο αυτά κείμενα πρέπει να συγκλίνουν για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία ούτε στο φορολογικό ούτε στο ασφαλιστικό, μεγάλη απόσταση παραμένει εξάλλου στα θέματα των κόκκινων δανείων και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Η συμφωνία για τα μέτρα θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων για το χρέος και το μήνυμα που περνούν οι δανειστές είναι όσο καλύτερη η συμφωνία τόσο καλύτερο το σημείο εκκίνησης για τη συζήτηση του χρέους.
Το θέμα του χρέους θα μπει στο τραπέζι, ενδεχομένως τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Όλα αυτά θα τεθούν στις 15 με 17 Απριλίου στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
Αυτό που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι ο κίνδυνος να υπάρξει συμφωνία με την Ευρώπη, να ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση τα μέτρα και να μη ληφθεί τελικά απόφαση για εκταμίευση επειδή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ (λόγω μη συμφωνίας για το χρέος).
Σήμερα Σάββατο στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί το ασφαλιστικό.
«Achaia Pass»: Μπαίνει και η Αχαΐα στα voucher του τουρισμού
03:00
Πράσινα και μπλε τιμολόγια από την ΔΕΗ: Αυτές είναι οι χρεώσεις για τον Οκτώβριο
02:00
Πώς μπορούν να εκδώσουν την κάρτα εισόδου στον Δακτύλιο οι πολίτες
01:00
Ρυθμίσεις οφειλών: Τι αλλάζει στην διαπραγμάτευση με τον servicer - Τα πρόστιμα
00:30