ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειώσεις επικουρικών αντί αύξησης των εισφορών

Μειώσεις επικουρικών αντί αύξησης των εισφορών

Πλήρως διαμορφωμένο και συμφωνημένο είναι το βαρύ πακέτο μέτρων για το ασφαλιστικό, πλην δύο θεμάτων που είναι η αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και οι συντάξεις χηρείας, όπου υπάρχουν διχογνωμίες. Οι επαφές δανειστών και υπουργείου Εργασίας συνεχίστηκαν και χθες το Σάββατο ενώ εκφράζεται η βεβαιότητα ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν οριστικά αποτελέσματα.

Σήμερα ο υπουργός Εργασίας θα έχει νέα συνάντηση με τους θεσμούς για τις επικουρικές.

Το ύψος της εθνικής σύνταξης έχει «κλείσει» στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, όπως και οι υψηλές περικοπές – ως και 40% – στις επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνά τα 1.400 ευρώ.

Ωστόσο ερωτηματικό παραμένει η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, που προτείνει το υπουργείο και αρνούνται οι θεσμοί. Το θέμα αυτό – όπως είναι φυσικό – θα επηρεάσει τον τελικό λογαριασμό των μέτρων, καθώς αν δεν υπάρξει αύξηση των εισφορών, θα πρέπει να αναζητηθεί ισοδύναμο μέτρο.

Πέραν τούτου, βέβαιη θεωρείται η μείωση της επικουρικής σύνταξης, ειδικότερα όταν το άθροισμά της με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1.400 ευρώ. Τότε θα μειώνεται μόνο το ποσό της επικουρικής, προκειμένου η κυβέρνηση να μην φαίνεται ανακόλουθη με τη θέση της ότι δεν μειώνονται οι κύριες συντάξεις.

Από 2% ως και 40%

Η μείωση αναμένεται να επηρεάσει συντάξεις από 170 ευρώ και άνω και θα ξεκινά από ποσοστό 2% και θα φθάνει ως 40%.

Το ύψος της εθνικής σύνταξης έχει προσδιοριστεί στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθεί το ύψος και για όσους αποχωρούν με 15 ως 20 έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα 15 έτη ασφάλισης η εθνική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 345,6 ευρώ, δηλαδή με μείωση 10%.

Η μείωση προσδιορίζεται στο 2% – κατ’ έτος που υπολείπεται από το όριο των 20 ετών, οπότε δίδεται το σύνολο της εθνική σύνταξης. Σύμφωνα με το Βήμα από τα 15 ως τα 19 έτη ασφάλισης το ποσό της σύνταξης διαμορφώνεται στα 15 έτη 345,6 ευρώ, 16 έτη 353,2 ευρώ, 17 έτη 361 ευρώ, 18 έτη 368,6 ευρώ και 19 έτη 376,3 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ