ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του για την Ελλάδα ο Πόλ Τόμσεν

Ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του για την Ελλάδα ο Πόλ Τόμσεν

Τα χαρτιά του για την Ελλάδα αναμένεται να ανοίξει σήμερα στις 4.15 το απόγευμα ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν.

Ο Τόμσεν θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του Ευρωπαϊκού Τμήματος, την οποία αναμένεται να μονοπωλήσει η ελληνική αξιολόγηση και οι αποκαλύψεις του WikiLeaks.

Μετά από τις διαδοχικές χθεσινές τοποθετήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ η οποία εξέφρασε σκεπτικισμό για τη δυνατότητα επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018, ο Τόμσεν αναμένεται να ερωτηθεί για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδος και το τι πραγματικά ζητά το Ταμείο από την κυβέρνηση, στη βάση του «ρεαλισμού» που υπογράμμισε χθες η επικεφαλής του Ταμείου.

Δεδομένης της παρέμβασης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους Financial Times όπου ανέφερε πως «η Ελλάδα δεν κατανοεί γιατί το ΔΝΤ επιμένει σε αλλαγές του σχεδίου μεταρρυθμίσεων με τρόπο που δεν επηρεάζει την απλότητα και την απόδοση αλλά κάνει τη μεταρρύθμιση λιγότερο προοδευτική, μεταφέροντας σημαντικό μέρος του βάρους στους φτωχότερους», ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ θα κληθεί να δικαιολογήσει και τη συγκεκριμένη επιλογή του Ταμείου.

Ενδιαφέρον θα έχει πιθανή τοποθέτηση του Τόμσεν για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, αφενός διότι η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε χθες πως το Ταμείο συμφωνεί με την ελληνική κυβέρνηση στο ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα, αφετέρου διότι εκείνος στη διαρροή των WikiLeaks εμφανίζεται να τοποθετεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Ιούλιο, όταν και η Ελλάδα θα είναι αντιμέτωπη με τις μεγάλες αποπληρωμές χρέος έναντι της ΕΚΤ.

Αλλά πέραν από τις μεταρρυθμίσεις, ειδική βαρύτητα έχουν όσα θα πει ο Δανός οικονομολόγος για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε χθες ότι μια ελάφρυνση χρέους δεν σημαίνει αναγκαστικά και «κούρεμα» και πως μπορεί να γίνει με επιμήκυνση των ωριμάνσεων, μορατόριουμ στις πληρωμές ή μείωση των επιτοκίων. Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει να κλειδώσουν τα ετήσια κόστη εξυπηρέτησης χρέους για τα δάνεια που έχει λάβει από τον επίσημο τομέα σε σταθερά επιτόκια, για να καταστήσει το βάρος του χρέους πιο εξυπηρετήσιμο.

Τέλος, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ θα κληθεί να φωτίσει περαιτέρω τη χθεσινή αναφορά της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο τρόπος εμπλοκής του Ταμείου στην Ελλάδα μπορεί να είναι διαφορετικός ανάλογα με τις δεσμεύσεις της χώρας και την συμμετοχή των Ευρωπαίων εταίρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ