ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Πρόοδος στην Ουάσιγκτον, απομένουν περισσότερα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Μοσκοβισί: Πρόοδος στην Ουάσιγκτον, απομένουν περισσότερα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Ο Πιερ Μοσκοβισι, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Βάλντις Ντομπρόφσκις στο Eurogroup της 23ης Νοεμβρίου 2015. Μετά από νέες πολύμηνες διαπραγματεύσεις η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τη συνεδρίαση στο Άμστερνταμ την ερχόμενη Παρασκευή, όπου όλα δείχνουν ότι θα κρίνει την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της έκαναν καλή πρόοδο στις επαφές που είχαν στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί (Pierre Moscovici).

Πρόσθεσε, όμως, ότι η πρόοδος αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Απριλίου,

«Επιτεύχθηκε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για να φτάσουμε σε ένα σημείο να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων», είπε ο Γάλλος επίτροπος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες γύρω από τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική πλευρά διακόπηκαν λόγω της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Στο περιθώριο αυτής της συνόδου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με τους ομολόγους του της Γερμανίας και των ΗΠΑ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Τζακ Λιου, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα επιστρέψουν στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την επόμενη σύνοδο του Eurogroup, η οποία είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας στις 22 Απριλίου. Όπως σημείωσε, η πρόοδος εκεί εξαρτάται από το πόσα θα έχουν επιτευχθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Υποστήριξε δε ότι «υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές για να υπάρξει συμφωνία», συμπληρώνοντας οτι «θα πρέπει να νομοθετηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις με αξιόπιστο τρόπο».

Το ρεπορτάζ του Reuters σχολιάζει ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ διαφωνούν μεταξύ τους όσον αφορά ορισμένους από τους στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και, κυρίως, για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και τα επόμενα χρόνια.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι είναι μη ρεαλιστικό να αναμένει κανείς ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ένα τέτοιο πλεόνασμα επί δεκαετίες.

«Το μνημόνιο (με την Ελλάδα) δεν κάνει λόγο για δεκαετίες. Αναφέρεται στο 2018 και αυτό που θέλουμε είναι να πετύχουμε (τον στόχο του) 3,5% το 2018», επέμεινε ο Μοσκοβισί, μιλώντας στο πρακτορείο.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να τεθεί στο 2,5% του ΑΕΠ και ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να προχωρήσει στην ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ