ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Καμία καταβολή για το ελληνικό χρέος προς την ευρωζώνη εως το 2040

ΔΝΤ: Καμία καταβολή για το ελληνικό χρέος προς την ευρωζώνη εως το 2040
Eurokinissi

Πρόταση η Ελλάδα να μην καταβάλει τόκους ή κεφάλαιο προς την ευρωζώνη μέχρι το 2040 έχει υποβάλει το ΔΝΤ σύμφωνα με πηγές του Ταμείου που επικαλείται το Dow Jones Newswires.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του πρακτορείου το ΔΝΤ προτείνει τα δάνεια της Ελλάδας προς την ευρωζώνη να ωριμάζουν στο διάστημα 2040-2080, καθώς και να τεθεί το επιτόκιο των δανείων αυτών στο 1,5%, για δεκαετίες.

Οι πηγές αναφέρουν ακόμη ότι οι θέσεις του ΔΝΤ και της ευρωζώνης για το χρέος είναι πολύ μακριά, και ότι χρειάζεται μια συμφωνία για να συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένες να δεσμευθούν από τώρα σε παραχωρήσεις στο θέμα του χρέους, κάτι που αναμένεται να καταδειχθεί και στην υπουργική σύνοδο της G7 στο Σεντάι της Ιαπωνίας στις 20 και 21 Μαΐου, όπου εκτιμάται πως ΔΝΤ και ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το θέμα αυτό.

Πάντως έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τις 20 Μαΐου – όταν και ξεκινά η σύνοδος της G7 - στο EuroWorking Group και στον ESM για να λύσουν έως τότε το θέμα του χρέους με τρόπο που θα ικανοποιεί τόσο τα κράτη μέλη όσο και το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες Κλάους Ρέγκλινγκ και Τόμας Βίζερ, έλαβαν εντολή να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για το ελληνικό χρέος που να φέρνει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ. Αν αυτό δεν συμβεί, το Eurogroup της 24ης Μαΐου θα περιορισθεί να εγκρίνει τη δόση με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ μόνον ως προς τα μέτρα και το θέμα του χρέους θα πάει για το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.

Στις λύσεις που εξετάζουν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί για την ελάφρυνση του χρέους συμπεριλαμβάνεται και η πρόωρη εξόφληση μέρους του χρέους της Ελλάδος προς το ΔΝΤ. Αυτό αφενός θα βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους μετά το 2018, αφετέρου θα δώσει ένα «γλυκαντικό» στο Ταμείο προκειμένου να μετέχει με ένα τρίτο δάνειο ύψους έως 6 δισ. ευρώ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.

Η εξαγορά του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ έχει οικονομικό όφελος για την Ελλάδα, διότι η υποστήριξη του ESM γίνεται με ευνοϊκότερους όρους και έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Η Ελλάδα πληρώνει τόκους για παλαιά δάνεια του ΔΝΤ με επιτόκιο 3,5%, όταν ο ESM δανείζει την Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή κάτω του 1%.

Η Ελλάδα από σήμερα έως το 2018 θα πρέπει να αποπληρώσει στο ΔΝΤ συνολικά 3,9 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 1,3 δισ. ευρώ εφέτος, τα 700 εκατ. ευρώ το 2017 και τα 1,9 δισ. ευρώ το 2018. Αυτό σημαίνει πως το ανεξόφλητο υπόλοιπο της Ελλάδος προς το Ταμείο στο τέλος του 2018 θα διαμορφωθεί σε 12,1 δισ. ευρώ.

Εάν η Ελλάδα λάβει νέο δάνειο από το ΔΝΤ ύψους 6 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζει ο ESM στην πρόταση του για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους τότε το ανεξόφλητο υπόλοιπο της χώρας προς το Ταμείο στο τέλος του 2018 θα είναι περίπου 17,1 δισ. ευρώ.

Ο ESM προτείνει τα 15 δισ. ευρώ από τα 17,1 δισ. ευρώ να εξοφληθούν πρόωρα μέσα στο 2018, με τα λεφτά που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αυτό θα αποτελέσει μια μεγάλη «ανάσα» για το ελληνικό χρέος και ειδικά για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, καθώς θα μεταθέσει πληρωμές που θα έπρεπε να γίνουν έως το 2027-2028 προς το ΔΝΤ σε βάθος πέραν των 30 ετών και με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο.

Η λύση αυτή βολεύει και το ίδιο το Ταμείο που πάντα θέλει να αποπληρώνεται γρηγορότερα. Εάν μάλιστα η πρόταση του ESM σφραγισθεί από το Eurogroup το ΔΝΤ δεν θα έχει κανένα λόγο να μην μετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αφενός διότι τα δάνεια του γίνονται μέρος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αφετέρου διότι μέσα στο 2018 θα βρεθεί να έχει έκθεση στην Ελλάδα περίπου 2 δισ. ευρώ.

Πρέπει να τονισθεί πως η Γερμανία και το σύνολο της Ευρωζώνης έχουν κάθε λόγο να στηρίζουν την πρόταση του ESM, καθώς θα κλειδώσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τουλάχιστον έως το 2018.

Αξίζει να τονισθεί πως η Ελλάδα ήδη από το 2013 ζητούσε να χρησιμοποιηθούν δάνεια του ESM για την πρόωρη εξόφληση των ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ, ωστόσο αυτό που δεν πέτυχε η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να το πετύχει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρρυ Ράις ερωτηθείς για το ζήτημα της πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, είχε δηλώσει πως το Ταμείο είναι «πάντα ανοικτό» σε αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτοντας πως έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ