ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την εγκύκλιο για το ΦΠΑ 24% εξέδωσε η ΓΓΔΕ

Την εγκύκλιο για το ΦΠΑ 24% εξέδωσε η ΓΓΔΕ

Στην έκδοση της εγκυκλίου για την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών σε συγκεκριμένα νησιά προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής.

Η εγκύκλιος δημοσιεύτηκε πριν ακόμη ο νόμος «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» που ψήφισε η Βουλή στις 22 Μαΐου δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σχετικά με την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ήτοι από 23% σε 24% η εγκύκλιος αναφέρει πως ο νέος συντελεστής ισχύει από την 1η Ιουνίου 2016 και πως πλέον οι συντελεστές ΦΠΑ διαμορφώνονται ως οι εξής:

α) ο κανονικός συντελεστής αυξάνεται σε 24%,

β) ο μειωμένος συντελεστής παραμένει στο 13%,

γ) ο υπερμειωμένος συντελεστής για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες παραμένει 6%.

Στο ίδιο πλαίσιο επισημαίνεται ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, για τα οποία εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές, διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 17%, 9% και 4%.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει πως από 1/6/2016 δεν ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο. Συνεπώς στα νησιά αυτά από 1/6/2016 εφαρμόζονται οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα, ήτοι 24% (κανονικός), 13% (μειωμένος), 6% (υπερμειωμένος).

Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα νησιών στην οποία καταργούνται οι μειωμένοι συντελεστές, μετά την πρώτη ομάδα νησιών, ήτοι Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σκιάθο, στα οποία καταργήθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ήδη από 1/10/2015.

Σύμφωνα με την ΓΓΔΕ, για οποιοδήποτε φορολογικό στοιχείο εκδίδεται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων συντελεστών (1/6/2016) και εφεξής, ο ΦΠΑ θα υπολογίζεται με τους νέους συντελεστές, ανεξάρτητα αν αφορά συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο διάστημα.

«Σε πιστωτικά τιμολόγια που εκδίδονται από 1/6/2016 και αφορούν συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται ΦΠΑ με τους νέους συντελεστές», διευκρινίζει η εγκύκλιος και προσθέτει πως εφόσον συντρέχει λόγος έκδοσης παραστατικού για την ακύρωση συναλλαγής, (π.χ. λογιστικού σημειώματος, κλπ), πρέπει να αναγράφεται σε αυτό ο ίδιος συντελεστής ΦΠΑ που είχε η αρχική συναλλαγή, ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσής του, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή ακυρώνεται η συναλλαγή στο σύνολό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ