ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες προκλήσεις για την Ελλάδα βλέπει η Fitch

Αυξημένες προκλήσεις για την Ελλάδα βλέπει η Fitch

Τη μακροπρόθεσμη διαβάθμιση "CCC" της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα, επιβεβαίωσε χθες η Fitch Ratings.

Στην έκθεσή του, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι η μέχρι στιγμής απόδοση φέτος είναι συνεπής με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, αλλά οι εναπομείναντες δημοσιονομικοί στόχοι, για 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα είναι ολοένα και δυσκολότερο να επιτευχθούν.

Η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στο δ' τρίμηνο του 2016, με τη μεταρρύθμιση του εργασιακού να είναι το επίμαχο ζήτημα. Η Fitch εκτιμά ότι η κυβέρνηση διαθέτει επαρκή "μαξιλάρια" ρευστότητας για να αντέξει έως το β' τρίμηνο του 2017 και να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να αποδεσμεύσει κεφάλαια, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και το επόμενο έτος.

Κατά τον οίκον η φύση της συμμετοχής του ΔΝΤ είναι πιθανό να εξαρτηθεί από το βαθμό της χαλάρωσης των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων και το βαθμό της δέσμευσης για ελάφρυνση του χρέους, σημειώνει ο οίκος.

Το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,75% στο α΄ εξάμηνο του 2016 και η Fitch αναμένει ήπια ανάκαμψη στο υπόλοιπο του 2016, τοποθετώντας την ύφεση στο σύνολο του έτους στο 0,5%. Παράλληλα, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,8% το 2018, ο οποίος θα στηριχθεί στην αύξηση των επενδύσεων και σε μικρότερο βαθμό στην ιδιωτική κατανάλωση και την ήπια συνεισφορά του εμπορίου.

Για τον τραπεζικό τομέα, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η ανακεφαλαιοποίηση της περυσινής χρονιάς βοήθησε στη σταθεροποίησή του ωστόσο η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη ανακάμπτουν αργά. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά μόλις 2%, μετά τη βουτιά κατά 25% στο α' εξάμηνο του 2015.

Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν -σύμφωνα με την Fitch, να αντιμετωπίζουν μεγάλες ανισορροπίες στη χρηματοδότηση, με τον ELA να αντιπροσωπεύει το 20% της χρηματοδότησης του συστήματος. Η μεγάλη πρόκληση των τραπεζών, τονίζει ο οίκος, είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα -πάνω από το 45% των ακαθάριστων δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ