ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη δημιουργία ταμείου διαχείρισης κρίσεων θα εξετάσει το Eurogroup

Τη δημιουργία ταμείου διαχείρισης κρίσεων θα εξετάσει το Eurogroup

Τη δημιουργία ταμείου διαχείρισης κρίσεων για την προστασία της ευρωζώνης από μελλοντικά σοκ θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο άτυπο Ecofin της Μπρατισλάβας την Παρασκευή και το Σάββατο.

Σύμφωνα με το Reuters έγγραφο που έχει προετοιμάσει η σλοβακική προεδρία αναφέρει πως η ευρωζώνη στερείται αυτήν την στιγμή δύο χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει κάθε νομισματική ένωση. Το πρώτο είναι ένα σύστημα ασφάλισης που θα επιτρέπει την μεταφορά πόρων από χώρες της ένωσης που ευημερούν σε χώρες που διέρχονται κρίση και το δεύτερο είναι ένα σύστημα σταθεροποίησης που θα επιτρέπει την απορρόφηση εξωτερικών σοκ.

Σύμφωνα με το έγγραφο η διασφάλιση της δημοσιονομικής ικανότητας μέσω του εν λόγω ταμείου θα βοηθούσε στην αποτροπή της εκδήλωσης πανικού στις αγορές σε περιόδους κρίσης και θα προσέφερε και τα δύο αυτά στοιχεία και θα μείωνε την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εφαρμόζει μη συμβατικές νομισματικές πολιτικές.

Κατά τους συντάκτες της πρότασης η πρόσβαση στο ταμείο θα συνδέεται με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει κάθε χρόνο η Κομισιόν και το Eurogroup.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το ταμείο θα μπορούσε να πάρει την μορφή ενός μεγάλου επενδυτικού ταμείου για την χρηματοδότηση μεγάλων, πανευρωπαϊκών έργων υποδομής, κάτι αντίστοιχο με το ευρωπαϊκό ταμείο στρατηγικών επενδύσεων.

Διαφορετικά το ταμείο θα μπορούσε να πάρει τη μορφή ευρωπαϊκού σχήματος ασφάλισης της ανεργίας, συμπληρώνοντας τις εθνικές δαπάνες για την ανεργία. Η χρηματοδότηση στο ταμείο θα γίνεται με ετήσιες εισφορές και θα συνδέεται με το επίπεδο της ανεργίας. Με βάση το σχήμα αυτό, οι χώρες που έχουν πλεονάσματα σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας θα δαπανούν χρήματα για να καλύπτουν ελλείμματα σε χώρες που βρίσκονται σε ύφεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ