ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «βαθιά» μπαίνει σήμερα η αξιολόγηση των θεσμών

Στα «βαθιά» μπαίνει σήμερα η αξιολόγηση των θεσμών

Η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η μεταφορά ΔΕΚΟ σε αυτό, η επικύρωση από τη Βουλή της συμφωνίας για το Ελληνικό, η έναρξη από το ΤΑΙΠΕΔ της διαδικασίας για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, θα βρεθούν σήμερα στις 10 το πρωί στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Στη χθεσινή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τους θεσμούς έγινε μια πρώτη συζήτηση για τη σύνθεση του πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, στην οποία η ελληνική θα πλευρά διορίσει τρία μέλη και οι θεσμοί δύο, περιλαμβανομένου του προέδρου. Ωστόσο, δεν υπήρξε σύγκληση απόψεων κάτι που θα επιχειρηθεί σήμερα, με την ελληνική πλευρά να διαβεβαιώνει πως έως την Παρασκευή το θέμα αυτό θα έχει κλείσει.

Η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει πως οι επιλογές των προσώπων που θα αναλάβουν την εποπτεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Υπερταμείου θα είναι τέτοιες, ώστε σε καμία περίπτωση δεν θα δώσουν την αφορμή στην αντιπολίτευση να κατηγορήσει το ΣΥΡΙΖΑ για εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Τα θέματα ενέργειας

Εξάλλου, το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους θεσμούς περιλαμβάνει στις 11:30 και συνάντηση του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.

Η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει το διαγωνισμό της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και έχει ρυθμίσει ήδη και τα τιμολόγια των ενεργοβόρων βιομηχανιών. Αντιθέτως εκκρεμεί η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών, η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της ΕΕ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό των υφιστάμενων συμβάσεων σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Ο κ. Σκουρλέτης αναμένεται να ενημερώσει τους θεσμούς και για το θεσμικό πλαίσιο για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την προσαρμογή της στις προβλέψεις των Κοινοτικών Οδηγιών που έθεσε χθες σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει τη δημιουργία νέων αγορών ενέργειας που θα επιτρέπουν σε προμηθευτές και παραγωγούς καλύτερο προγραμματισμό και διαχείριση του ρίσκου με τελικό στόχο τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές. Με αυτό θωρακίζονται επίσης οι αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και προσδιορίζονται οι ρόλοι των φορέων εποπτείας και λειτουργίας των αγορών.

Οι θεσμοί δείχνουν ενδιαφέρον και για την επικείμενη πρώτη δημοπρασία για την υποχρεωτική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τους ιδιώτες, που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης η μέθοδος που κυβέρνηση και δανειστές συμφώνησαν για να ανοίξει η αγορά στο ρεύμα. Τυχόν δε αποτυχία της δημοπρασίας θα επαναφέρει στο τραπέζι τα σενάρια πώλησης μονάδων ηλεκτρισμού και μικρής ΔΕΗ.

Στόχος των δημοπρασιών είναι να οδηγήσουν σε μείωση του ποσοστού της ΔΕΗ στη λιανική αγορά κάτω από 50% μέχρι το 2020, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Η πρώτη δημοπρασία θα αφορά δύο προθεσμιακά προϊόντα, 150 και 200 MW ανά ώρα, ίσα με το 8% της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα το 2015 και οι παραδόσεις ενέργειας θα αρχίσουν λογικά το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Δεδομένου ότι η ελληνική πλευρά, εξειδικεύοντας το μέτρο, είχε θέσει ως στόχο να έχει πέσει το ποσοστό της ΔΕΗ από 90,26% σήμερα στο 87% στο τέλος του 2016, θεωρείται σίγουρο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Του χρόνου θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ στο τέλος του 2017 θα πρέπει να έχει μειωθεί περαιτέρω σε 75,24%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ