ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγώνουν τα εργασιακά - εμπλοκή με το ΔΝΤ

Παγώνουν τα εργασιακά -  εμπλοκή με το ΔΝΤ
EUROKINISSI

Τα εργασιακά φαίνεται ότι θα είναι το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών.

Το πρώτο ραντεβού του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς ήταν αναγνωριστικό ωστόσο οι διαφορές της κυβέρνησης με το ΔΝΤ μοιάζουν αγεφύρωτες για τις αλλαγές στα εργασιακά. Οι συνομιλίες «πάγωσαν» ξαφνικά το μεσημέρι της Τετάρτης και αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου μετά τις 17 Οκτωβρίου όταν θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Ελλάδα.

«Είναι τόσο ακραίες οι διαφορές μας με το ΔΝΤ, όπου κάθε ουσιώδης συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε ένα κείμενο αναφοράς, όπως είναι αυτό της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, μετά το τέλος της συνάντησής του με τους θεσμούς δίνοντας ένα κλίμα από τις δύσκολες διαπραγματεύσεις που αναμένονται στη συνέχεια.

Εξάλλου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters είχε δώσει μία μικρή γεύση για την στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση λέγοντας ότι «η Ελλάδα θα πει "όχι" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τα εργασιακά».

Το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων γίνεται κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, ο κ. Κατρούγκαλος δεν έχει ακόμα στα χέρια του το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά και δεύτερον, προς το τέλος του Οκτωβρίου, αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση ης ΑΓΕΤ με την οποία θα κρίνει εάν θα αρθεί το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ