ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη λίγκα των αναπτυσσομένων χωρών εισέρχεται σταδιακά η Ελλάδα

Στη λίγκα των αναπτυσσομένων χωρών εισέρχεται σταδιακά η Ελλάδα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές ομολόγων και χρηματοδοτείται – έστω και με το σταγονόμετρο- από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).

Αν ωστόσο εξερχόταν σήμερα για δανεισμό στις αγορές αυτός θα ξεπερνούσε σε κόστος τον αντίστοιχο της Αλβανίας.

Η Αλβανία εξέδωσε χθες 450 εκατ. ευρώ κρατικά ευρωομόλογα με επιτόκιο 5,75% για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Συγκεκριμένα, 115 επενδυτές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να διαθέσουν στην Αλβανία συνολικά 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, η κυβέρνηση δέχθηκε προσφορές 450 εκατ. ευρώ, διότι θεώρησε το επιτόκιο που ζητούσαν «τσιμπημένο». Για τα 450 εκατ. ευρώ που δανείστηκε η Αλβανία, οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν περίπου 26 εκατ. ευρώ ετησίως, με τη μορφή τόκων.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Αλβανία εκδίδει ευρωομόλογα. Την πρώτη φορά, το 2010, η Αλβανία έχει εκδώσει 300 εκατ. ευρωομολόγα με επιτόκιο 7,5%.

Σήμερα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου στην πενταετία είναι υψηλότερο σχεδόν κατά 2% σε σχέση με εκείνο της Αλβανίας. Συγκεκριμένα, το πενταετές ελληνικό ομόλογο λήξης 2019 έχει απόδοση 7,48%, ενώ το δεκαετές έχει απόδοση 7,7%.

Αν και η Ελλάδα θεωρείται αναπτυγμένη χώρα και η Αλβανία αναπτυσσόμενη, η διαρκής επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας δείχνει πως μάλλον θα κατέβουμε σύντομα κατηγορία. Η έλευση άλλωστε της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα - ασχολείται αποκλειστικά με αναπτυσσόμενες χώρες- μερικώς το αποδεικνύει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ